onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Cementa slår tillbaka mot myndighetens rapport: ”Allvarligt faktafel”

Publicerad: 17 juni 2022, 04:03

Karin Comstedt Webb, vice vd på Heidelberg Cement Sverige, där Cementa ingår, är kritisk till rapporten från Tillväxtalalys som pekar ut flera möjliga alternativ till kalkstensbrytningen i Slite.

För ett par veckor sedan kom en myndighetsrapport som pekade ut flera alternativ för att förse Sverige med Cement om kalkstensbrytningen i Slite upphör. Nu riktar Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Cement Sverige, kritik mot rapporten som hon anser saknar djupgående analys och dessutom innehåller faktafel.

Ämnen i artikeln:

slitecementCementabyggkontrakt

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Bakom rapporten Förutsättningar för en alternativ försörjning av cement i Sverige står myndigheten Tillväxtanalys, som tagit fram rapporten som svar på ett regeringsuppdrag. Uppdraget var att göra en fördjupad analys och kartläggning av efterfrågan på cement, tillgången till kalksten och cement, samt de logistiska förutsättningarna för import. Slutsatsen blev att det på 3-4 års sikt finns flera alternativa försörjningsmodeller för cement, och på 10 års sikt ännu fler.

Läs mer: Så kan cementförsörjningen tryggas utan Slite: ”Vi ser flera möjligheter” 

– Till att börja med har myndigheterna inte fått i uppdrag att svara på hur Sverige ska säkra en robust försörjning av cement. Det har satt vissa begränsningar i deras arbete. Jag saknar både en praktisk och kommersiell belysning av frågan. Men de har heller inte gått i mål när det gäller konsekvensanalysen av de olika importalternativen, säger Karin Comstedt Webb, vice vd på Heidelberg Cement Sverige, där Cementa ingår.

Hon anser att rapportförfattarna brustit i förmågan att förstå cementnäringens komplexitet, och att det lett dem till felaktiga slutsatser.

– I dag har vi korta, resurseffektiva och väl etablerade nationella logistikflöden. Att ersätta det med import kräver en djupgående analys och industrikännedom för att alternativ och risker ska belysas ordentligt. Det ger man inte uttryck för i rapporten, säger hon.

Rapportförfattarna lyfter fram möjligheten att importera från länder runt Östersjön samt övriga Europa. Enligt rapporten finns en överkapacitet på över 100 miljoner ton cement per år i Europas cementfabriker.

Vi förstår inte var siffran 100 miljoner kommer ifrån. Det är direkt felaktigt att tro att det finns en överkapacitet.

– Det är ett allvarligt faktafel. Vi förstår inte var siffran 100 miljoner kommer ifrån. Det är direkt felaktigt att tro att det finns en överkapacitet som är tillgänglig och logistiskt rimlig för att försörja Sverige. De enda realistiska importalternativen, där det finns exporthamnar och industriell kapacitet, är länder som Turkiet och Algeriet. Då tillkommer en mängd risker som politiska beroenden, längre transporter, väder och annat som påverkar internationell sjöfrakt, bara för att nämna några av utmaningarna, säger Karin Comstedt Webb.

När Tillväxtanalys fick regeringsuppdraget satte de samman en referensgrupp med branschföreträdare och experter där bland annat Cementa ingick.

– Vi är förvånade över att flera av perspektiven som vi lyfte i referensgruppen saknas i rapporten. Att gå ifrån att vara självförsörjande till importberoende ger en försörjningssituation med större risk för avbrott samtidigt som vi missar möjligheten att ställa om till klimatpositiv cementproduktion på Gotland. Den satsningen är ju beroende av att vi har en långsiktig verksamhet på Gotland, säger Karin Comstedt Webb.

Hon lyfter också fram beredskapsperspekivtet som ett viktigt argument för ett land att vara självförsörjande på cement. 

– Just nu har vi en regering som arbetar för att minska vårt importberoende och samtidigt klara klimatomställningen. Cementa kan leverera på båda delarna samtidigt, bara vi får långsiktiga förutsättningar för vår verksamhet, säger Karin Comstedt Webb.

Läs mer: Cementa: Då kommer domen

I dagsläget uppger Cementa att de har tryggat cementproduktionen till och med halvårsskiftet 2023, med andra ord ett år fram i tiden. Att använda extern kalksten i anläggningen i Slite, som också nämns i rapporten, är inte ett realistiskt alternativ för framtiden, enligt Cementa. 

– Vi kompletterar redan nu vår verksamhet med extern sten. Det gör vi för att skapa en brygga in i 2023. Därefter är situationen oviss. Det beror bland annat på att mottagnings- och krossutrustningen i täkten riskerar att hamna under vatten eftersom vi utan ett nytt tillstånd inte får pumpa bort vatten. Utan tillstånd för dessa delar av verksamheten kan vi inte tillverka cement oavsett hur tillgången på kalksten ser ut, säger Karin Comstedt Webb.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev