Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Coronakrasch för brittisk byggkonjunktur

Publicerad: 13 maj 2020, 13:30

Storbritanniens byggbransch var med om ett historiskt konjunkturras i mars.

Foto: Anders Siljevall / Wikipedia

Under årets första kvartal var den brittiska byggbranschen med om ett rekordstort tapp i BNP. I slutet av mars stängdes hundratals byggarbetsplatser när landet vidtog åtgärder för att hindra coronavirusets smittspridning.


Ämnen i artikeln:

corona

Det är nyhetssajten Building.co.uk som skriver om statistiken kring byggkonjunkturen i årets första kvartal, som Office for National Statistics, ONS, har tagit fram.

LÄS MER: Byggen världen över påverkas av corona

Årets första kvartal har varit exceptionellt dåligt för Storbritanniens byggbransch. Det började i februari med kraftiga skyfall som ledde till översvämningar. Månaden, den blötaste på över 150 år, fick byggbranschens BNP att sjunka med 2,1 procent. Premiärminister Boris Jonhsons lockdown som inleddes den 23 mars ledde till ett rekordtapp på 5,9 procent för den enskilda månaden, vilket är det största månadstappet som noterats sedan 1997 då ONS började göra sina mätningar.

LÄS MER: Värsta scenariot: 64 000 jobb kan försvinna

All byggverksamhet sjönk i mars, vilket är första gången hittills, enligt ONS. ROT-arbeten sjönk med 5,1 procent medan nybyggnation sjönk med 6,2 procent.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

corona

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.