Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Coronaviruset – Skanska stoppar alla internationella resor

Publicerad: 4 mars 2020, 13:06

Skanska stoppar alla internationella affärsresor under mars månad.

Foto: Skanska

Skanska stoppar alla internationella affärsresor under mars månad. Detta till följd av coronavirusets framfart. Runtom i världen finns en oro i branschen för hur verksamheten och ekonomin ska påverkas.


Det är Sveriges Radio som rapporterar att Skanska, tillsammans med flera andra storbolag som Atlas Copco och Scania, har skärpt sina reserestriktioner.

– Givet virusets spridning har vi valt att lägga ett internationellt affärsreseförbud som gäller mars månad ut, säger Skanskas presschef Jacob Birkeland till Ekot och berättar vidare att bolaget ser över vilka ekonomiska konsekvenser detta kommer få.

Redan i förra veckan meddelade Skanska att man skulle ställa in sin medverkan på den stora fastighetsmässan Mipim i Cannes – som nu har flyttats fram till juni.

LÄS MER: Coronaviruset stänger fastighetsmässa

Även på andra håll i branschen tas coronasmittan på allvar. För Byggindustrin berättar NCC:s presschef Tove Stål att bolaget, som bara har verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland, har ett mycket begränsat antal affärsresor utanför dessa länder. För tillfället har inga andra regler eller restriktioner införts utöver de som ansvariga myndigheter har utfärdat.

Medarbetare som varit i områden där virusutbrott finns och visar symptom på smitta (luftvägsproblem, feber och hosta) ska stanna hemma från arbetet och ta kontakt med sjukvården, samt informera sin chef. Medarbetare som varit i områden där virusutbrott finns, men som inte har några symptom för smitta, kan gå till arbetet.

– NCC följer de riktlinjer som ansvariga myndigheter har utfärdat i Sverige, Norge, Danmark och Finland när det gäller resor och kontakt med sjukvården. Vi följer utvecklingen noga och är beredda om situationen ändras och vi snabbt behöver uppdatera våra rekommendationer, säger Tove Stål.

JM resonerar på samma sätt:

– JM är en nordisk organisation med verksamhet i Norge, Finland och Sverige och har  därmed inte verksamhet i ett identifierat riskområde enligt Folkhälsomyndigheten. JM rekommenderar ändå att arbetsresor som inte är absolut nödvändiga kan genomföras via video/skype eller telefon, säger Helena Söderberg, HR-direktör på JM.

På Peab har man en speciell krisgrupp som följer utvecklingen noga och informerar medarbetarna kontinuerligt.

– Vi har full beredskap och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vid tjänsteresor intas en försiktighetsprincip. Inga resor genomförs till områden med konstaterad smittspridning,  det vill säga för närvarande Kina, Iran samt delar av Sydkorea och Italien, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Peab.

Internationell oro

Globalt finns många orosmoln i branschen kring coronavirusets spridning.

Brittiska Keller, världens största entreprenör inom geotekniska lösningar för byggindustrin, har cirka 10 000 anställda. Koncernchefen Michael Speakman berättar för Buiding.co.uk att det vore dumt att inte oroa sig för coronavirusets påverkan.

– I värsta fall kan arbetsplatser stängas ner, säger han.

Keller har ingen verksamhet i Kina, men däremot en arbetsstyrka på 300 personer i Singapore. Bolaget har delat upp de anställda i olika skift och bostäder för att minimera smittorisken.

– Vår asiatiska verksamhet har arbetat med detta sedan i julas. Vi bevakar detta noggrant, säger Michael Speakman.

Den amerikanska tidningen Engineering News-Record rapporterar att amerikanska och kanadensiska byggföretag ser risker med materialbrist från kinesiska tillverkare till följd av coronaviruset.

I samma artikel framgår att den danska vindkraftsverksjätten Vestas, som använder en stor andel komponenter från Kina, har påverkats av virusutbrottet.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.