tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

De är Årets Leanbyggare 2016

Publicerad: 9 mars 2016, 20:04

Carina Molin och Jellinka Hall, Värmdö kommun. Klicka vidrare i bildspelet för att se en intervju med vinnarna.

Foto: Mattias de Frumerie

Årets Leanbyggare 2016 är Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelning. De får priset för sitt strukturerade arbete med att effektivisera handläggningen av bygglov och därmed bidra till ett effektivt byggande.

Ämnen i artikeln:

leanlean forum byggÅrets LeanbyggareÅrets Leanbyggare 2016ByggindustrinMoelvenPeabPeab BostadPeab Sverigebyggkontrakt

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

– Det är helt fantastiskt! Det ligger så mycket arbete bakom det här priset, säger Carina Molin, avdelningchef på samhällsbyggnadsavdelningen i Värmdö kommun och den som satte igång leanarbetet på bygg- och miljöavdelningen i kommunen för sju år sedan, när hon mottog priset på Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm på onsdagskvällen.

– Helt magiskt, säger Jelinka Hall, chef på bygg- och miljöavdelningen sedan årsskiftet 2015.

De vill båda tacka sina medarbetare.

– Ja, det är de som har gjort allt jobb. Utan dem hade det aldrig blivit så här bra! Det är väl det lean handlar om – att låta medarbetarna jobba med processerna underifrån. Det är de som kan dem bäst, säger Carina Molin.

Kortare handläggningstider

Sedan Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelning började arbeta enligt lean har handläggningen av bygglovsärenden i snitt minskat från 6–12 månader 2008 till 4,5–5 veckor 2014.

Det är för detta långsiktiga och kundfokuserade arbete som bygg- och miljöavdelningen nu får utmärkelsen Årets Leanbyggare 2016 i konkurrens med två andra starka kandidater: Moelven Byggmodul och Peab Sverige.

Juryn – bestående av Hans Reich, Chalmers, Hans Steehn, Luleå tekniska universitet, och Maria Viidas, Falkenbergs kommun – har haft ett styvt jobb att utse årets pristagare.

– Det är som melodifestivalen. Det är inte så lätt att välja den bästa sången av tre bra sånger. Priset väljs utifrån att man är en bra representant för någon i byggsektorn som kan inspirera andra, säger Hans Reich.

Läs mer: Värmdö kommuns resa med lean.

Juryn utgått mycket från leanprinciper och leanfilosofier mer än själva resultatet när de har gjort sitt val.

– Lean handlar inte om vem som staplar tegelstenar fortast. Lean handlar om att jobba långsiktigt till gagn för kunderna, till gagn för medarbetarna, till gagn för ägarna och till gagn för samhället och att man gör det tillsammans, säger Hans Reich.

Och det är huvudskälet till att Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelning förtjänar att bli Årets Leanbyggare 2016.

– Vinnaren har inslag av alla dessa delar. De har inslag av kundfokus, av att korta ledtider, de har förankring bakåt i organisationen och är stolta över vad de, säger Hans Reich

Vad kan samhällsbyggnadssektorn lära av Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelning?

– Omkring hälften av det som byggs i Sverige i dag har sin start i en kommun och i samhället. Kommunerna är extremt viktiga beställare, men också ofta en broms i byggandet. Andra kommuner kan lära mycket av Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelnings arbete med att bli mer kundorienterade, säger Hans Reich.

I Värmdö kommun fortsätter leanresan. År 2020 är målet att hela kommunen ska arbeta enligt lean.

– Vi siktar mot stjärnorna. Det politiska målet är att vi ska kunna ta fram en detaljplan på ett år inom den här mandatperiodens utgång – från start-PM till antagande i fullmäktige, säger Carina Molin, som startade leanarbetet på bygg- och miljöavdelningen och som i dag är chef för samhällsbyggnadsavdelningen.

Vinnaren visar på prisets bredd

Kajsa Siimu, från Lean Forum Bygg, gläds över juryns val.

– Det är fantastiskt viktigt och intressant att visa på bredden i det här priset. En leanbyggare är inte bara den som uppför byggnaden utan en aktör som finns med i hela processen och här har vi en aktör som påverkar hela processen i och med att de finns med i så tidigt skede, säger hon.

Juryns vinnarmotivering

”Vinnaren utgör en mycket viktig del i den integrerade värdekedjan för effektivt byggande. Där kan många hämta både inspiration och idéer till att bli mer kundorienterade, till nytta för hela samhällsbyggnadssektorn.”

Årets Leanbyggare i korthet

■ Årets Leanbyggare är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt lean. Priset är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.
■ Årets Leanbyggare 2016 är utmärkelsens sjätte prisomgång. Tidigare vinnare är Lindbäcks Bygg, JM, Ytterbygg, Strängbetongs fabrik i Kungsör och Veidekke
■ Här kan du läsa mer om Årets Leanbyggare 2016 och läsa reportage om samtliga nominerade kandidater.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev