tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

De får nya miljarduppdraget inom nya tunnelbanan: ”En av världens djupaste stationer”

Publicerad: 3 maj 2021, 18:25

Tunnelbanestationen Sofia på Södermalm kommer att bli en av världens djupaste. Foto: Region Stockholm

Region Stockholm har tecknat ytterligare ett avtal inom tunnelbaneutbyggnaden. Denna gång gäller det uppdraget att bygga stationen Sofia – ett kontrakt i miljardklassen.

Ämnen i artikeln:

tunnelbanaimpleniaImplenia Sverigebyggkontraktinfrastruktur

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


I februari blev det klart att NCC skulle bygga station Hagastaden som ska ligga längs den nya gula tunnelbanelinjen. Nu har även station Sofia, som blir en del av den förlängda blå linjen från Kungsträdgården till Nacka, tilldelats en entreprenör – Implenia.

Kontraktet avser utförande av tre bergtunnlar och ett plattformsrum, totalt en sträcka på cirka 1 500 meter, samt ett vertikalschakt. Entreprenadformen är utförandeentreprenad med projekteringsansvar för bland annat hisschakt, plattform och teknikbyggnader. Dessa kommer att projekteras i egen regi av Implenias Technical Design Office.

Implenias Jiri T Englén: ”Det är roligt att vara entreprenör i dag” 

Sofia blir Stockholms djupaste tunnelbanestation, belägen cirka 100 meter under markytan. Med åtta stora snabbgående hissar ska resenärerna ta sig till till och från plattformen på cirka 30 sekunder. Uppdraget sträcker sig från Q3 2021 till Q4 2025 och är värt cirka en miljard kronor.

YIT om tunnelbaneuppdragen: ”Vi är inte mätta ännu” 

Kontraktet är en fortsättning på arbetstunnel Londonviadukten, ett kontrakt som Implenia erhöll i slutet av 2019. Där pågår i dag tunneldrivning ner mot Sofias kommande huvudtunnlar. 

– Det är hedrande att få ta sig an ytterligare ett tunnelprojekt av den här dimensionen. Ett komplicerat, utmanande och multidisciplinärt projekt helt i linje med vår kompetens. Då vi dessutom redan finns på plats i den förberedande entreprenaden vid Londonviadukten säkerställer vi att Sofia kommer att kunna byggas på ett säkert och effektivt sätt, säger Jiri T Englén, vd för Implenia i Sverige, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev