Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

De ska bygga förskolor för miljarder

Publicerad: 25 februari 2020, 09:42

Skanskas och Swecos förskolekoncept gick hem i SKR:s ramavtalsupphandling.

Illustration: Sweco Architects

Sveriges kommuner och regioner har handlat upp ramavtal angående nyckelfärdiga förskolor. Totalt har elva entreprenörer handlats upp.


Svenska kommuner behöver bygga  700 nya förskolor de kommande sex åren. Den bedömningen gör samarbetsorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR. Sammanlagt handlar det om uppdrag värda 5 miljarder kronor. För att möjliggöra det genomförde SKR nyligen en upphandling, som låter kommuner beställa förskolebyggnader med hög kvalitet till låga kostnader.

Totalt elva företag har tilldelats ramavtalet och från och med mars 2020 ska kommuner kunna göra inköp via ramavtalet. Att välja på finns färdiga förskolor i fyra olika storlekar. De köps till ett fast pris.

I upphandlingen, som kan liknas med en projekttävling, har byggentreprenörerna tagit fram lösningar som fyller funktionsprogrammets krav. Lösningarna på förskolorna har sedan utvärderats av en bedömningsgrupp som betygsatt förskolorna ur olika aspekter.

Skanska var den största vinnaren i projekttävlingen. Storbyggaren hade det förmånligaste anbudet i 14 av 16 anbudsområden. Katrineholmsbaserade Sjötorpshus var bäst i de andra två.

– Vårt mål i alla projekt är att skapa största möjliga värde för varje investerad krona. I det här anbudet har vi samlat expertis från Skanska och Sweco. Med fokus på barn- och pedagogperspektiv har vi skapat en kostnadseffektiv, flexibel och hållbar förskola. In i ramavtalet tar vi med oss vår designdialog, ett verktyg som gör det möjligt att tidigt i processen ge kommunerna expertstöd i arbetet kring lokala förutsättningar och anpassningar, säger Klas Heed, affärsutvecklare på Skanska Sverige, i ett pressmeddelande.

De fick ramavtalet (leverantör och arkitektbyrå)

■ Brixly, PE Arkitektur

Erlandsson, Storesund Arkitekter

Flexator, Tengbom/Yellon

Friendly Building, Street Monkey Architects

JSB, Wingårdhs

Moelven, Tengbom

NCC, Mondo Arkitekter Värmland

Peab, Liljewall

Serneke, Marge Arkitekter

Sjötorpshus, Snidare Arkitekter

Skanska, Sweco Architects

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.