onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

De ska bygga halvön i Göteborg – tar avtal på 1,3 miljarder kronor

Publicerad: 4 maj 2022, 07:16

Halvön kommer att bli 200 meter bred och sträcka sig 100 meter ut i Göta älv. Foto: Kanozi Arkitekter

Älvstranden Utveckling har valt entreprenör för byggandet av den nya halvön i centrala Göteborg. Här är de tre företagen som kvalificerade sig i upphandlingen – och det som tog hem affären.

Ämnen i artikeln:

Älvstranden UtvecklingbyggkontraktGöteborg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Den nya halvön som skall byggas i centrala Göteborg är en del av nya stadsdelen Masthuggskajen och Vision Älvstaden. Halvön kommer att bli cirka 200 meter bred och sträcka sig cirka 100 meter ut i älven. Den nya halvön kommer kopplas ihop med området vid Skeppsbron.

Den entreprenör som har fått uppdraget att bygga halvön är Aarsleff.

– Vi är mycket glada och stolta över att ha blivit utvalda som entreprenörer. Arbetet på vatten och de speciella grundförhållandena på plats kräver både specialutrustning och erfaren personal och här kan vi utnyttja vår mångåriga erfarenhet av grundläggningsarbeten och hamnbyggen i Sverige, säger Ole Steen Christensen, projektchef på Per Aarsleff A/S, i ett pressmeddelande.

Läs även: Så går det med Skanskas miljardbygge på Hamnbanan: ”Vi upplever också den stora konkurrensen om resurser”

Aarsleff var ett av tre företag som klarade prekvalificeringen och fick möjligheten att lämna anbud. De andra två – Skanska samt Serneke i konsortium med Ballast Nedam Infra – lämnade aldrig anbud vilket innebar att Aarsleff tilldelades kontraktet för att bygga ut Masthuggskajen. Kontraktet skrevs på under tisdagen den 3 maj. 

Projektet kommer inledas omedelbart och redan under tidig sommar kommer man märka att arbetet är i gång på plats.

– Snart kommer Aarsleff att etablera sig på Masthuggskajen och om allt går som planerat ska grundläggningen av halvön vara klar hösten 2025, säger Anders Ydreskog, projektchef för halvön på Älvstranden Utveckling.

Halvön ska bebyggas med fyra fastigheter som ägs av Stena Fastigheter som bygger hyresrätter, Riksbyggen som bygger bostadsrätter och Elof Hansson Fastigheter som tillsammans med Alecta Fastigheter ska bygga kontorshusen Global Business Gate.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev