måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

De ska ta fram underlaget för miljardupphandlingen

Publicerad: 4 juli 2023, 07:53

Gladö kvarn är en av trafikplatserna som ingår i Afrys uppdrag.

Foto: Trafikverket

Trafikverket har handlat upp en konsult som ska ta fram förfrågningsunderlag i en av entreprenaderna på Tvärförbindelse Södertörn.

Ämnen i artikeln:

SvepetBjerkingNorconsultTrafikverketWSPDirektupphandlingUpphandlinginfrastrukturHuddingeStockholms län

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Tvärförbindelse Södertörn, väg 259 strax söder om Stockholm, är en ny mötesfri motortrafikled i Stockholm med separat gång– och cykelväg. Sträckan är en av Stockholms läns mest olycksdrabbade vägar.

Läs även: Tvärförbindelse Södertörn ska ta Trafikverket in i framtiden

Nu får Afry uppdraget att upprätta förfrågningsunderlag entreprenaden TSE601, som är en utförandeentreprenad för två av de totalt åtta trafikplatserna – Gladö Kvarn och Lissma – längs en vägsträcka på ca 5,5 kilometer. Kontraktsvärdet på själva entreprenaden beräknas ligga på mellan 800 och 1 200 miljoner kronor.

− Vi är så stolta över att kunna bidra med erfarenhet och expertis i det här projektet för Trafikverket. Tvärförbindelse Södertörn kommer att underlätta för trafikanter, minska olycksrisken, och samtidigt värna den omkringliggande naturen. Ett viktigt steg för den dynamiska regionen, säger Folke Sandberg, chef för affärsområde Samhällsbyggnad på Afry, i ett pressmeddelande.

Läs även: Förslag: Del av Ostlänken kan lyftas bort och dubbelspår byggs till Borås

Enligt Trafikverkets rapport över tilldelade kontrakt var det många av de stora teknikkonsulterna som räknade på uppdraget. Utöver Afry lämnade följande konsulter anbud:

■ AECOM Nordic AB

■ Bjerking AB

■ Norconsult AB

■ SWECO Sverige AB

■ WSP Sverige AB

Större delen av det påverkade området är naturmark med fält och skog och det finns flera naturreservat utmed sträckan, så extra hänsyn tas till omgivningen och dess invånare. Exempelvis kommer 3 kilometer bullerskyddsskärmar att byggas för att dämpa påverkan på vägen, och en passage för gående och hästar från ett närliggande stall planeras vid trafikplats Gladö kvarn.

Afrys uppdrag beräknas vara levererat i mars 2026.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev