Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

De ska utforma området kring Eiffeltornet i Paris

Publicerad: 22 maj 2019, 09:44

Det blir arkitektteamet Gustafson Porter + Bowman som får uppdraget att utforma området kring Eiffeltornet i Paris inför OS 2024. Det meddelade Paris borgmästare Anne Hidalgo på tisdagen.


Paris står inför en stor omvandling. Den 2 augusti 2024 inleds de 33:e olympiska sommarspelen i den franska huvudstaden. Det är då 100 år sedan Paris senast stod värd för ett OS.

Mer än ett ansikstlyft

Och nu ska staden få en upprustning för att bli mer attraktiv och tillgänglig för de horder av turister som väntas besöka den franska huvudstaden och OS-spelen, liksom för parisarna själva. Varje år besöker över 30 miljoner människor området kring Eiffeltornet varav cirka 7 miljoner vågar sig upp i den 324 meter höga fackverkskonstruktionen.

För ganska precis ett år sedan utlystes en så kallad arkitekttävling, en så kallad dialogtävling, med fyra prekvalificerade arkitektteam som tillsammans med Paris stad och Autodesk, fick året på sig att ta fram ett förslag till omdaningen av området mellan Champ de Mars och Trocadéro Gardens. I och med partnerskapet med Autodesk fick de tävlande teamen tillgång till en unik och mycket detaljerad datormodell i 3D över hela det 2,5 kvadratkilometer stora området som tagit fram i samarbete med WSP och Gexpertise.

Läs mer om projektet här och här.

Stora utmaningar

Under året har de tävlande teamen arbetat fram sina förslag med hjälp av 3D-modellen. Genom att visualisera förslagen i 3D innan de byggs hoppas staden att man ska minska antalet fel i byggprocessen och det har också inneburit en möjlighet för allmänheten att vara involverad i processen.

Ombyggnaden av området kring Eiffeltornet ska vara klar i tid till invigningen av sommar-OS 2024. Men renoveringen är innebär inte bara en uppiffning av området inför kommande event, utan tar även ett grepp på växande utmaningar i staden såsom energi, grönområden, IT, rörlighet, logistik, avfall, säkerhet och översvämningsrisker.

De arkitektteam som tävlat är:

■ Gustafson Porter + Bowman
■ Lágece Ter
■ oz Architechtes
■ Al-A (Amanda Levete Architects).

Och här kan du se deras förslag:

GP+B : https://youtu.be/cQ9rU4Dr424

ALA : https://youtu.be/nygnuGfT88I

KOZ : https://youtu.be/0pRpKJTAkgQ

TER : https://youtu.be/H0XO29PRi4k

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.