onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Derome om planerna efter senaste köpet i Småland: ”Vi tror stenhårt på lokal förankring”

Publicerad: 23 september 2020, 13:25

Johan Winroth är vd på Derome. Foto: Derome

Träfabrikören och byggbolaget Derome fortsätter att växa genom uppköp. Två byggvaruhandlare i Småland är näst på tur att gå upp i Derome-koncernen. Johan Winroth, vd på Derome, har mer på gång framöver.

Ämnen i artikeln:

Deromebyggkontraktbyggmaterial

AJ


Derome har expanderat kraftigt i södra och västra Sverige under senare år och har nu, och med två nya förvärv i Småland, hela 47 anläggningar inom bygg- och industrihandeln i landet. Det är Alvesta Järn & Bygg samt Moheda Järn & Bygg som nu blivit uppköpta och inom kort kommer att döpas om till Derome Alvesta och Derome Moheda.

Läs även: Derome bygger husfabrik i Varberg

Affären ligger i linje med Deromes strategi att ta sig in på nya marknader genom att köpa redan lokalt etablerade aktörer. 

– Vi ser i Småland som en intressant verksamhet och för att kunna komma till in på nya geografier är den lokala marknaden väldigt viktig. De här bolagen har en kultur som passar in i vår kultur och har en stark förankring på de här orterna, säger Johan Winroth, vd på Derome, till Byggindsutrin.

Läs även: Historierna bakom bolagens udda namn

Ett plus i kanten för affären, enligt Johan Winroth, är att Alvesta Järn & Bygg har en betydande försäljning in mot Växjö, där Derome i dag inte finns representerat.

Förvärvet ska ses som ett andra expansivt steg på den småländska marknaden.

– Vi förvärvade Woody Bygghandel i Anderstorp här i februari och vi har också förvärvat i Emil P Järn i Gislaved på senare tid. Sedan tidigare finns vi i Markaryd, säger Johan Winroth.

De ny uppköpta aktörerna i Alvesta och Moheda behåller sina tidigare organisationer och kunderbjudande.

– Vi kompletterar och utökar snarare än ändrar det. Men tittar vi på sortiment och leverantörsval likriktar vi det successivt. Men den lokala förankringen handlar också om sortimentet, säger Johan Winroth. 

Ni är väldigt expansiva, kan det även bli aktuellt att starta nya affärsben?

- Ja, absolut. Vi utvecklas hela men allt nytt måste ligga i linje med det vi gör, från skog till färdigt hus. 

 

Koncernen sysselsätter 2 300 personer

• Derome har nu 47 bygg- och industrivaruanläggningar, från Tanumshede i norr, söderut längs hela Västkusten, genom Skåne och vidare in i Blekinge.

• I och med förvärvet har Derome fem anläggningar i Småland.

• Företaget har anor från 1946 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i den halländska orten Derome. Idag driver tredje generationen av ägarfamiljen Derome.

• Omsättningen uppgick till cirka 8 miljarder kronor under år 2019.

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev