Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Det stjäls för miljarder

Publicerad: 13 september 2012, 08:50

Håll ordning och reda på byggarbetsplatsen, ha koll på transportfordonen, se över förrådscontainrar och skydda arbetsplatsen med kraftig inhägnad och ordentliga lås. Det är några av tipsen från de stora försäkringsbolagen till landets byggare.


Det stjäls mycket på byggen. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, anmäls drygt 7 000 inbrott och stölder på byggarbetsplatser årligen. Skadeverkningarna uppskattas till minst 1,4 miljarder kronor årligen i Sverige.

Men mörkertalet är stort. Långt ifrån alla stölder anmäls.

– Många gånger underskrider stölderna självrisken, och byggföretaget får då ingen ersättning från försäkringen även om skadan kan vara kännbar för företagaren. Det vanligaste är stölder av paddor (vibroplattor reds. anm), elverk, kablar och diesel. Även om en del stölder sker under arbetsdagen så sker de största stölderna genom inbrott då arbetsplatsen är obemannad, säger Anna Liljenberg, avdelningschef för företagsförsäkringar på Folksam.

Lars Strandqvist, skadeingenjör på försäkringsbolaget If:

– De allra vanligaste stölderna på arbetsplatserna är inbrott i förrådscontainrar där det finns en massa olika typer av handmaskiner och framför allt av märket Hilti. En annan vanligt förekommande stöld på arbetsplatser är de stora vibroplattor, paddorna, som anläggarna använder och som inte är så lätta att låsa in i förrådscontainrar över natten på grund av sin vikt.

Susanne Fagerberg, skadeexpert på Länsförsäkringar, har liknande erfarenheter:

– Många av stölderna sker genom inbrott i container. Förutom att den ska vara låst med godkänt hänglås klass 4 så är det viktigt att skydda gångjärnssidan där det ska finnas bakkantssäkring. Det har visat sig att det ofta saknas.

Anders Wallstenius, chef för Trygg-Hansas skadeförebyggande verksamhet Skadestop pekar på det eskalerande problemet med stölder direkt från transportfordon.

– Det stjäls en hel del på byggena, men det allra största problemet, som vi upplever det, är stölder ur företagens transportfordon. Det är ett stort problem. Hantverkare har ofta ingen annanstans att förvara maskiner och verktyg och kör istället hem bilen till bostadsadressen. Inte sällan är det där inbrottet sker, säger Anders Wallstenius, chef för Trygg-Hansas skadeförebyggande verksamhet Skadestop.

Trygg-Hansas grundtips till byggare är att ha arbetsplatsen ordentligt inhängnad och låst. Tänk på uppställningen av fordonen. Om det inte finns tillgång till bemannade garage så ställ bilarna där folk rör sig.

Trygg-Hansa har en skadesajt, www.trygghansa.se/skadestop, där man ger råd och tips till olika segment av branschen om hur de kan skydda sig. Centrala punkter är att se till att arbetsplatserna är väl upplysta, att där råder ordning och reda och att de är larmade och helst övervakade.

– Det är hjälp till självhjälp. Det är lönsamt för alla att förebygga brott. Vi vill jobba med förebyggande åtgärder, däremot har vi ingen reducerad självrisk. Då har ju skadan redan skett, säger Anders Wallstenius.

Anna Liljenberg, Folksam:

– En av de viktigaste faktorerna för att undvika stöldskador är att man har god ordning på arbetsplatsen så att man snabbt uppmärksammar om något försvinner. De byggföretag som har god ordning på sina maskiner råkar ut för färre stölder.

Chansen för byggföretag att lyckas utverka någon slags premiereduktion är inte särskilt stor.

– Man kan väl säga att man tittar lite på tidigare skaderesultat och eventuella förbättringar som kunden gjort, exempelvis om man installerar larm i sina förrådscontainrar. Detta kan ge viss premiejustering men inga generella rabatter ges. Det är dock viktigt att kunden följer säkerhetsföreskrifterna enligt ovan eftersom de annars riskerar utebliven ersättning eller nedsatt ersättning, säger Lars Strandqvist, If.

Susanne Fagerberg, Länsförsäkringar:

– Risken för skada minskar om man ha bra stöldskydd och det finns en direkt koppling mellan satt premie och risk. Om försäkringsbolaget valt att jobba med krav på ett visst stöldskydd för en viss premie eller genom att erbjuda rabatt för den som uppfyller vissa krav är egentligen två sidor av samma sak.

Anna Liljenberg, Folksam:

– Folksam har inte någon policy att reducera premien. Vi vill istället ha en dialog med vår kund, där vi även kan bidra med kompetens kring skadeförebyggande åtgärder, för att säkerställa att kunden har rätt skydd för sin verksamhet och inte råkar ut för onödiga stöldskador. Eftersom de flesta stöldskador understiger självrisk så har åtgärder liten påverkan på premien, men däremot stor påverkan för företagarens lönsamhet.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.