Affärer i byggsektorn
”Det vi gjort tidigare är ingenting mot det här”
Publicerad: 11 april 2018, 04:00
Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen.
Foto: Anders Siljevall
Det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen har en stor utmaning framför sig under. Med 75 procent miljonprogramsbostäder i beståndet är renoveringsbehovet stort.
Ämnen i artikeln:
byggkontrakt– Det vi har gjort innan i renoveringsväg är ingenting jämfört med vad vi behöver göra i miljonprogramshusen. Både i styrelsen och internt har man konstaterat att vi måste tänka om hur vi genomför renoveringarna för att hinna med, säger Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen.
Detta innebar att ett beslut togs om att införa ett system för projektportföljstyrning, XLPM. Denna process ska skapa ett striktare och tydligare tillvägagångssätt i renoveringsprojekten, vilket kan spara tid och pengar. Beslutsunderlag och beslut krävs i flera steg innan projektet kan startas.
– Det tvingar alla att hålla ordning och reda, även om det är bökigt att ställa om till ett nytt tänk, säger Chris Österlund.
LÄS MER: Rapport: Kompetensbrist sinkar renoveringar
Utöver ordningen medför projektportföljstyrningen att det tidigt går att identifiera risker i projekten.
– Det är inte bara positivt ur en ekonomisk synvinkel, utan det hjälper oss också att vara tydliga i kommunikationen med våra hyresgäster, säger Chris Österlund.
LÄS MER: "Krävs en annan typ av personlighet"
När bolaget tidigare har stambytt i sina 50-talshus har man som många andra passat på att göra ytterligare förändringar, som nya kök eller uppfräschade ytskikt. När ett betydligt större bestånd, dessutom med många hushåll med små inkomster, nu ska åtgärdas blir det mindre utrymme till extra åtgärder.
– I vår samverkansentreprenad med NCC i Fittja tittade vi på att göra mindre i varje lägenhet för att hyresgästerna ska kunna bo kvar, säger Chris Österlund.
Kommer Botkyrkabyggen behöva mer personal för att klara av alla renoveringsprojekt?
– Det beror lite på vilken strategi vi väljer. I Fittja har vi NCC som hjälper oss, men sedan kommer vi att utföra projekt i egen regi. Då kommer vi att sysselsätta projektledare. Många av projekten kommer ju att bli likartade när vi skalat ner renoveringarna till att bara byta ut stammarna. Initialt kan det kräva mer resurser, men jag tror att det kommer bli mer resurseffektivt längre fram, säger Chris Österlund.
Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se