lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Direkt från Almedalen: ”De höjda materialkostnaderna är ett problem här och nu”

Publicerad: 4 juli 2022, 15:20

Byggindustrins Anders Carlén rapporterar direkt från ett soligt Almedalen.

Foto: Anders Carlén

Anders Carlén, chefredaktör för Byggindustrin, är på plats i Almedalen och rapporterar direkt om vad branschen pratar om.

Ämnen i artikeln:

Almedalenbyggkontrakt

Hej Anders Carlén, chefredaktör för Byggindustrin som är på plats i Almedalen. Vad pratar branschen om.

– Materialpriserna. Det är tydligt att den effekt som de höjda kostnaderna har är påtaglig för hela branschen och ett problem här och nu. I det större perspektivet är givetvis påverkan från inflationen och kriget i Ukraina också en del av samtalsämnet, men det är påtagligt vilken inverkan de stigande priserna har.

TITTA PÅ LIVESÄNDINGEN FRÅN BUSINESS ARENA HÄR! 

Är ”alla” där?

– Ja och nej. Politiker och bransch finns på plats, men antalet människor som rör sig på gatorna är färre än innan coronapandemin.

Vem i Almedalen gör mest väsen av sig?

– Försvarsmakten – i dubbel bemärkelse. Två jasplan sniffar över Visby med ojämna mellanrum och påminner oss besökare om både världs- och tonläge. Inget tystar en debatt lika effektivt som dånet från två stridsflyg.

Mest spännande mötet hittills?

– Det som skedde spontant mellan LKAB:s Boston Dynamic-utvecklade hundrobot och den livs levande varianten som passerade på gatan.

Hundroboten gjorde inget större intryck på den livs levande jycken.

Foto: Anders Carlén

Hur ser de kommande dagarna ut?

– Idag tisdag fortsätter Business Arena på restaurang Supper (Strandgatan 9) med fokus på bland annat äldreboende och stadsmiljö – och på onsdag är det fullt fokus på bygg från lunch och framåt när jag leder samtal med bland andra Vasakronans Anna Denell och Byggföretagens Tanja Rasmusson. Det ser jag fram emot!

Anders Carlén (till höger) och Björn Rundström (till vänster) på cykeltur genom Gotland.

Foto: Anders Carlén

Till sist. Du planerade att cykla två dagar på Gotland innan jobbet drog i gång. Hur gick det?

– Tack, utmärkt. Jag och Fastighetsnytts chefredaktör Björn Rundström cyklade till Ljugarn på öns östkust och övernattade i var sin hängmatta med retur till Visby dagen efter. Gotland bjöd på solsken, 1200-talskyrkor samt en illa planerad cykelpunka. Men det hela löste sig med lite liftning, lokalbuss samt räddande änglar som mötte upp med slang och däck.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev