tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Drar ner lönsamheten för AF Gruppen i Sverige: ”Levererar inte på AF-nivå”

Publicerad: 11 november 2022, 12:37

AF Gruppens projekt Fabrique 46 i Stockholm, som tidigare byggdes under Betonmast-flagg. Nu har Betonmast försvunnit som varumärke i Sverige.

AF Gruppen levererade en tillväxt på 18 procent för tredje kvartalet 2022. Men lönsamheten varierar kraftigt mellan enheterna i den norska byggkoncernen – inte minst i Sverige.

Ämnen i artikeln:

AF Gruppendelårsrapport

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


AF Gruppens omsättning i det tredje kvartalet 2022 var 7 537 miljoner norska kronor, en ökning från 6 358 miljoner kronor i fjol.

Resultatet före skatt landade på 263 miljoner norska kronor, vilket är nära 80 miljoner mindre än samma kvartal förra året (344 miljoner).

– Vi har haft ett kvartal med varierande prestationer. Offshoreverksamheten har under tredje kvartalet levererat mycket bra lönsamhet, och inom rivning, miljö och energi ser vi också mycket goda resultat. För de svenska Betonmast-enheterna har vi reviderat ned projektestimaten avsevärt, så totalt sett levererar vi inte på AF-nivå lönsamhetsmässigt, säger Amund Tøftum, koncernchef för AF Gruppen, i ett pressmeddelande.

Läs även: Serneke om varslet: "Berör tjänster inom hela organisationen"

AF Gruppens affärsområde Sverige levererade totalt sett ett negativt resultat under kvartalet, -35 miljoner norska kronor, jämfört med positiva 58 miljoner kronor.

Framförallt påverkas resultatet av nedreviderade projektestimat i tidigare Betonmast Sverige. En översyn har genomförts av projektportföljen för dessa affärsenheter. Genomgången har resulterat i stora nedrevideringar av vinstförväntningarna för enskilda projekt, främst relaterat till ökade kostnader, både till följd av ökade materialpriser och egna resultat.

Tidigare i höst meddelande AF Gruppen att Betonmast försvinner som varumärke i Sverige och att verksamheten integreras i AF Gruppen.

Läs även: Så blir AF Gruppen i Sverige efter sammanslagningen: ”Förhoppningen är att vi blir mer tydliga”

Däremot fortsätter entreprenadföretaget Kanonaden och rivningsentreprenören AF Härnösand Byggreturer att leverera mycket bra resultat under kvartalet, enligt kvartalsrapporten. Byggentreprenören HMB har god drift och levererade bra resultat under kvartalet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev