tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Efter granskningen: Vestum backar från förvärv

Publicerad: 31 januari 2023, 12:28

Vestums vd och grundare Conny Ryk.

Foto: Mattias de Frumerie

Efter att Konkurrensverket inledde en fördjupad granskning gällande ett av Vestums förvärv har koncernen beslutat att inte gå vidare med ett av bolagen i köpet.

Ämnen i artikeln:

SvepetVestumKonkurrensverketbyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Den 12 juli meddelade Vestum att bolaget skulle förvärva bolagen Isodrän och MDT Markvaruhuset. Efter att koncernen anmält om företagskoncentration till Konkurrensverket har myndigheten beslutat att titta närmare på affären.

Läs även: Konkurrensverket granskar Vestum-affär

Detta berodde på att Vestum sedan tidigare hade förvärvat Pordrän, som liksom Isodrän är verksamt inom tillverkning och försäljning av dränerande isoleringsprodukter. Båda företagen säljer bland annat dränerande isoleringsskivor tillverkade i cellplast. Sådana skivor används framför allt vid isolering av grunder och fungerar som en enskiktslösning där det finns ett behov av både dränering och isolering. Konkurrensverkets bedömning var att det inte gick att utesluta att affären skulle hämma konkurrensen på denna marknad.

Läs även: Conny Ryk om Vestums första år: ”Det finns säkert tusen bolag för oss att förvärva”

På grund av granskningen har Vestum och säljarna av Markvaruhuset och Isodrän nu kommit överens om att endast fullfölja förvärvet avseende aktierna i Markvaruhuset.

– Det är mycket glädjande att vi kan gå vidare med förvärvet av Markvaruhuset. Verksamheten har en hög grad av specialisering inom VA-system, fuktskydd och grundläggning och vi ser fram emot att få fortsätta utveckla konceptet och driva på den geografiska expansionen. Genom Markvaruhuset och vårt befintliga portföljbolag Pordrän erhåller Vestum en marknadsledande position inom fuktskydd, säger Conny Ryk, vd för Vestum, i ett pressmeddelande.

I och med beskedet, som kom i början av januari, har Konkurrensverket avskrivit ärendet.

– Konkurrensverkets koncentrationsprövningar syftar till att säkerställa att strukturomvandlingar som är skadliga för konkurrensen inte får genomföras. I det här fallet gällde anmälan bland annat ett samgående mellan två företag som är nära konkurrenter i ett tillverkningsled inom byggbranschen, vilket har föranlett en omfattande undersökning från vår sida. Jag konstaterar att vår utredning av förvärvets effekter har resulterat i att parterna avbryter planerna på att Vestum ska förvärva Isodrän, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev