måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Efter hävda kontraktet: Inleder ny upphandling i Barkarby

Publicerad: 22 augusti 2023, 12:00

Nu inleds en ny upphandling för att göra klart den återstående delen av entreprenaden Järfällatunneln. Bilden är från 2021 då tunneldrivningen fortfarande pågick.

Foto: Mattias de Frumerie

Efter hävningen av kontraktet med Subterra har Nya tunnelbanan inlett en ny upphandling för att färdigställa arbetena i Barkarby. En ny entreprenör ska vara på plats redan i november.

Ämnen i artikeln:

infrastrukturbyggkontraktJärfällaStockholms län

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Det har gått drygt två veckor sedan Subterra (SBT Sverige) hävde kontraktet med Nya tunnelbanan för Järfällatunneln, något som beställaren såg som ett kontraktsbrott och gjorde en mothävning.

Läs även: Subterra häver avtalet med Nya tunnelbanan: "Situationen blev ohållbar till slut"

Under måndagen den 21 augusti inleddes en ny upphandling av de återstående arbetena. En ansökningsinbjudan har skickats ut till prekvalificerade entreprenörer i TransQ för en utförandeentreprenad värd cirka 300 miljoner kronor.

Redan 1 november vill förvaltningschef Niklas Bergman skriva på ett kontrakt med en entreprenör.

– Ju snabbare vi kommer igång igen, desto bättre. Så fort vi har en ny entreprenör på plats kan vi bättre bedöma hur lång tid det kommer att ta att slutföra arbetena det gäller, främst stora betongarbeten. Då kan vi också ge ett besked om hur stor den totala förseningen blir, säger Niklas Bergman, i ett pressmeddelande.

Han ser det som riskfritt att göra en såpass snabb upphandling.

– Det är tydligt vad kontraktet innehåller och att vi söker efter en entreprenör som har en organisation som är redo att börja jobba omedelbart med betongarbeten, säger Niklas Bergman.

Läs även: 7 av 9 valde att inte lämna anbud i T-baneupphandling: "Vi skulle gå back på varje anställd"

Ute på arbetsområdet jobbar man nu på att göra tunnlarna startklara för nästa entreprenör. Det handlar till exempel om att hålla koll på inläckande vatten och att säkra upp arbetsplatsen.

– Vårt fokus nu är framåt. Vi vill och behöver komma igång så fort som möjligt, så att tunnelbanan till Barkarby kan börja rulla. Utbyggnaden är viktig för hela regionen, säger Niklas Bergman.

Han berättar att regionen är inställd på en framtida juridisk process med SBT Sverige om det hävda kontraktet.

– Vi är inte överens med dem vare sig om vad som har hänt eller vem som ska stå för kostnaderna.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev