Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Efter höjningarna – nu sänker byggarna utdelningen

Publicerad: 24 mars 2020, 12:20

Foto: Anders Siljevall / Wikipedia

Det osäkra läget kring coronaviruset gör att flera byggbolag reviderar sina utdelningsförslag för 2019. Bland annat halverar både NCC och JM utdelningen per aktie.


Under 2018 halverade NCC sin utdelning från 8 till 4 kronor per aktie. Med 2019 års bokslut presenterade bolaget återigen en höjning, denna gång till 5 kronor uppdelat på två gånger under året. Under måndagen meddelade dock NCC att man reviderar förslaget till årsstämman och halverar den föreslagna utdelningen till 2,5 kronor per aktie som ska delas ut under våren. Om förutsättningarna medger kommer styrelsen dock att kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om en andra utdelning.

– Av försiktighetsskäl vill vi med detta förslag skapa ökad flexibilitet i en tid av osäkerhet. NCC har en stabil finansiell position, med en nettokassa. Styrelsen har en uttalad ambition att om så är möjligt föreslå också en andra utdelning, säger Tomas Billing, styrelseordförande i NCC, i ett pressmeddelande.

"Fortsatt stabil utveckling"

För 2019 föreslog JM en höjning av utdelningen med 50 öre per aktie, till totalt 12,50 kronor.

Nu har ett reviderat förslag lagts om att enbart dela ut halva summan, 6,25 kronor per aktie. Åtminstone till en början. Intentionen är att senare dela ut resten.

”Förutsatt att omvärlden har stabiliserats och visibiliteten framåt för bostadsmarknaden har förbättrats i rimlig omfattning är ambitionen att kalla till extra bolagsstämma senare under 2020 för att föreslå beslut om ytterligare utdelning”, skriver JM i ett pressmeddelande.

Hittills under första kvartalet 2020 har JM:s affär utvecklats stabilt såväl försäljnings- som produktionsmässigt, menar man vidare.
”Situationen med covid-19 motiverar i nuläget inga andra operationella åtgärder än vad som ligger inom ramen för den normala dimensioneringen utifrån JM:s affärsmodell.”

Avvaktar med extrautdelningen

Peab hade planer på att dela ut ett nybildat fastighetsbolag med bolagets helägda kommersiella fastigheter och en del bostäder.

Denna extrautdelning läggs nu på is och kommer inte att komma upp till beslut under årsstämman i maj. Dessutom kommer Peab att använda tiden fram till dess att kallelsen ska skickas ut för att utvärdera den ordinarie kontantutdelningen på 4,20 kronor per aktie.

– Påverkan på Peab har hittills varit begränsad men då läget är osäkert och svårt att överblicka har styrelsen valt att senarelägga processen med att dela ut vårt fastighetsbolag. Arbetet med att bilda och strukturera bolaget fortsätter utan avbrott. Peabs finansiella ställning är stabil men det är av största vikt att ha så god överblick som möjligt när förslaget lämnas till årsstämman, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.