Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Efter konkursen: Så går det med Q-gruppens projekt

Publicerad: 28 maj 2019, 13:39

Brf Vyn i Nacka är ett av projekten som Q-gruppen arbetade med. Slutbesiktning är i juli.

Illustration: Tobin Properties

För en dryg vecka sedan lämnade Q-gruppen in en konkursansökan. Enligt konkursförvaltarna på advokatfirman Carler är Stockholmsföretaget ovanligt städat och de pågående projekten har varit nästintill färdiga.


Konkursboet i Q-gruppen Bygg arbetar just nu med att säkra så mycket tillgångar som möjligt för att kunna betala bolagets borgenärer. Man tar även hand om det 70-tal anställda och ser till att de får den ersättning de har rätt till. David Rutegård, advokat vid advokatfirman Carler, är en av flera som arbetar med konkursen. Han beskriver en ovanligt ordnad situation för ett bolag som satts i konkurs.

– Det är inte ovanligt att ett bolag med ekonomiska bekymmer börjar brista i organisationen, men så är inte fallet här. Man har kämpat på i motvind tills det inte gick längre och då ska man ansöka om konkurs – annars kommer det bara bli svårare och svårare att betala borgenärerna, säger David Rutegård.

Q-gruppen var inblandade i ett fåtal pågående byggprojekt när konkursen blev ett faktum. Två bostadsprojekt utfördes på uppdrag av Tobin Properties.

– Det ena, Brf Unum I Täby, var redan slutbesiktigat och det andra, Brf Vyn i Nacka, skulle slutbesiktigas den 12 juli. Det var bara mindre arbeten kvar, säger David Rutegård.

Läs mer: Konkurs för välkänd byggare

Det tredje är ett byggprojekt i Gustavsberg som skulle slutföras i oktober.

– Mycket av entreprenaderna har slutförts, så det har inte drabbat beställarna så hårt, säger David Rutegård.

Konkursboet har valt att inte träda in i något av entreprenadavtalen gällande projekten.

– Gör man det så tar man på sig ansvar för många år framöver och vi såg en större potentiell nersida än uppsida, säger David Rutegård.

Normalt får man räkna med att det tar ett år innan en vanlig konkurs kan slutföras.

– Men den här är större än en vanlig konkurs, så det kan ta längre tid. Det är svårt att säga hur länge i ett så här tidigt skede. Det som syns utåt kommer att vara klart före sommaren, men sedan återstår exempelvis prövning av vilken turordning som gäller för borgenärerna, säger David Rutegård.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.