Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Efter Sernekes avhopp – Skanska plockar upp bollen med Plankan

Publicerad: 16 juni 2022, 09:23

Kvarteret Plankan på Hornsgatan skulle ha stått färdigt i december 2021.

Skanska har fått i uppdrag av Svenska Bostäder att i samverkan ta fram beslutsunderlag i syfte att färdigställa problemtyngda bostadsprojektet kvarteret Plankan på Hornsgatan i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

SkanskaSernekeSvenska Bostäderbyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Plankan på Hornsgatan i Södermalm har varit ett snårigt projekt. I november 2021 sa Serneke upp avtalet med byggherren Svenska Bostäder, mitt under pågående produktion.

Avtalet kring totalentreprenaden för kvarteret Plankan vid Hornstull på Södermalm i Stockholm ingicks mellan Serneke och Svenska Bostäder i april 2019 och det var även då som byggstart skedde. Totalt omfattade projektet 158 lägenheter, varav 66 hyresrätter i två nya våningar på en befintlig fastighet. På kvarterets innergård skulle en ny cirkulär byggnad uppföras innehållande 42 hyresrätter och 50 studentlägenheter. 

Läs även: Serneke häver avtal med Svenska Bostäder: ”Ogenomförbart”

Sernekes hävdade att de tekniska lösningar för stomme och installationer som beskrevs i förfrågningsunderlaget visade sig vara starkt förenklade och ogenomförbara. Svenska Bostäder och Stockholms stad menade å sin sida att det inte fanns något som kunde motivera Serneke att bryta avtalet.

Enligt ursprunglig plan skulle projektet ha varit slutfört under i december 2021. Men under våren 2022 gjorde Svenska Bostäder en ny budget, som med en höjning på 181 miljoner kronor landade på strax över en miljard kronor, rapporterade Mitt I. Enligt den nya tidplanen ska bygget nu stå klart 2025.

Nu står det alltså klart att Skanska går in i ett samarbete med Svenska Bostäder för att färdigställa projektet.

Entreprenadfasen består av två oberoende optioner. Den ena optionen innebär nybyggnation (exklusive bärande stomme) för ett gårdshus med totalt 92 lägenheter varav 50 är studentlägenheter. Den andra optionen innebär påbyggnad på befintliga byggnader med två ytterligare våningar innehållande 45 lägenheter.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev