Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Einar Mattsson köper hela Hjulsta

Publicerad: 18 mars 2008, 13:18

Hela Svenska Bostäders bestånd i Hjulsta har sålts. Bostadsföretaget Einar Mattsson betalar 600 miljoner kronor för 1200 bostäder. I samband med beslutet valde socialdemokraterna att hoppa av arbetet i styrgruppen för Järvalyftet.– Vi säljer eftersom vi inte har resurser att utveckla Järva på ett bra sätt, säger Svenska Bostäders vd Göran Wendel.


Einar Mattsson tar över ägandet och förvaltningen av 1200 bostäder i Hjulsta redan i sommar. Det har allmännyttiga Svenska Bostäder beslutat på ett styrelsemöte. Som motiv anger Svenska Bostäder att de vill att fler fastighetsägare ska ta ansvar för utvecklingen i ”Järvalyftet” eftersom de själva anser att de saknar resurser.

– Vi behöver fler aktörer på Järva för att kunna utveckla området i snabbare takt. Vi har inte resurser att själva utveckla alla miljonprogramsområden som vi har, säger Svenska Bostäders vd Göran Wendel.

Enligt Wendel känner Svenska Bostäder till sedan länge att invånarna på Järva är missnöjda med sin boendesituation och känner sig otrygga. Med en annan fastighetsägare ser Svenska Bostäder framför sig att området, som har 101 likadana hus och gårdar, kan få den förändring som de själva inte lyckats åstadkomma.

– Vi levererar otrygghet och trista bostadsmiljöer. Nu vill vi ta ett rejält tag för att komma vidare, säger han och beskriver det egna bolagets misslyckande.

I försäljningen fanns ett tjugotal spekulanter. Att valet föll på Einar Mattsson hängde enligt Göran Wendel på en kombination av pris och uttalat ansvar och intresse att utveckla området.

– Einar Mattsson är en erkänd och seriös hyresvärd som har kompetens och resurser att bli en del av Järvalyftet. Genom dem får vi in en långsiktig fastighetsförvaltare som är villig att göra investeringar i Hjulsta. Inkomsterna av försäljningen kommer vi att återinvestera i Järvalyftet för att fortsätta utveckla boendemiljöerna, säger Göran Wendel.

Stefan Ränk, vd på Einar Mattsson, tror att de kommer att ha mer energi och intresse för Hjulsta än den kommunala hyresvärden har haft. Han säger även att bolaget inte har några planer på att riva några hus vilket varit på tal tidigare. Däremot väntar stora förändringar i centrum.

– Vi äger 4000 lägenheter och Svenska Bostäder 50 000 stycken i Stockholm. Att vi utökar med 1200 lägenheter i Hjulsta kommer att märkas mycket hos oss och vi kommer inte att kunna komma undan missnöjda kunder, säger Stefan Ränk.

I samband med beslutet om försäljningen av bostäderna valde socialdemokraterna att hoppa av arbetet i den politiska styrgruppen för Järvalyftet. Enligt Stockholms bostads- och integrationsborgarråd, Kristina Alvendal (m), är grunden för ett lyckat Järvalyft att det genomförs i en dialog med de boende. Men hyresgästerna på Järvafältet har i omfattande protester motsatt sig både ombildning till bostadsrätter och försäljning till privata fastighetsvärdar. De boende har ännu inte informerats om att fastigheterna sålts till Einar Mattsson.

– Det här beslutet har fattats av styrelsen och de boende kommer att informeras på ett möte om två veckor. Vi säljer eftersom det vore politiskt oansvarigt att inte utveckla dessa områden. Det är bara att beklaga att socialdemokraterna fått kalla fötter i sista stund och valt att hoppa av den politiska styrgruppen för Järvalyftet. Det är oerhört oansvarigt, säger Kristina Alvendal (m).

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.