Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

En majoritet av svenskarna misstror LOU

Publicerad: 13 september 2012, 08:39

Mer än hälften, 54 procent, av svenska folket misstror offentliga upphandlingar. Det visar en färsk IVA-enkät till svenska folket. Samtidigt visar Byggchefernas enkät till 3 000 chefer i byggsektorn att sex av tio chefer i branschen tror att låga anbud kompenseras på annat sätt och hälften tror att bestickning förekommer.


Fem aktörer – IVA, Transparency International, Samhällsbyggnadssektorns etiska råd, SKL och Byggcheferna – har gemensamt tagit sats för att ta tempen på etiken och moralen inom byggsektorn.

Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, har ställt fem frågor till svenska folket om byggsektorns etiska utmaningar. Det visar sig att 54 procent inte tror att offentliga upphandlingar av varor och tjänster fungerar bra, medan 34 procent räknar med att upphandlingarna fungerar bra för det mesta.

Men när det gäller upphandlingar av byggen och anläggningar så är förtroendet faktiskt något bättre än för den totala offentliga apparaten för upphandlingar. Här tror 48 procent att det fungerar bra, medan 42 procent tror på motsatsen.

En klar majoritet, 60 procent, känner någon som anlitat svart arbetskraft eller någon som jobbar svart inom byggsektorn. Å andra sidan tror 41 procent att det är mindre svartjobb inom bygg i dag jämfört med för tio år sedan, 26 procent tror att det är oförändrat och 21 procent tror att det är mer svartjobb i dag.

Parallellt med IVA:s enkät har Byggcheferna genomfört sin årliga Byggchefsbarometer med 3 000 svarande chefer från olika delar av sektorn. På frågan ”varför görs felaktiga upphandlingar?” svarade 33 procent ”bristande kunskap” och 31 procent ”för att snabba på byggprocessen”. Drygt 40 procent av byggcheferna anser också att det naggas på kvalitet och säkerhet på arbetsplatserna emellanåt, medan 33 procent menar att det aldrig händer.

Hos Transparency International Sverige har samtidigt Anna Wersäll gjort en litteraturstudie om etik och korruption inom samhällsbyggnadssektorn och försökt teckna en bild av riskerna ser ut.

– Jag tror inte att byggsektorn är unik. Alla branscher som omfattas av offentlig upphandling ligger i riskzonen. Men på bygg- och anläggningssidan handlar det ofta om stora enskilda kontrakt vilket gör att man måste skärpa uppmärksamheten, säger Anna Wersäll.

– Det är också relativt vanligt med direktupphandlingar och ramavtal som bägge skapar utrymme för korruptionsmöjligheter, säger Anna Wersäll.

De främsta riskaktörerna är enligt Anna Wersäll mellanchefer, projektledare och tekniska konsulter.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.