Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

En miljard lägre i resultat för Skanska

Publicerad: 19 oktober 2018, 07:04

Skanskas huvudkontor i Lindhagen i Stockholm.

Foto: Skanska

Skanskas rörelseresultat i kvartal tre minskar med en miljard jämfört med föregående år. Projektnedskrivningar i USA är den största bakomliggande orsaken, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.


Skanskas rörelseresultat för tredje kvartalet 2018 uppgår till cirka 0,5 miljarder kronor, jämfört med 1,5 miljarder kronor samma kvartal 2017, och inkluderar projektnedskrivningar och nedskrivningar i USA om totalt 1,3 miljarder kronor.

Läs mer: Skanskas aktie föll sju procent

Projektnedskrivningar på 0,9 miljarder kronor relaterade till byggfasen av två pågående OPS-projekt (offentlig-privat samverkan) i USA. Projektnedskrivningarna orsakades av ytterligare kostnadsökningar till följd av lägre produktionstakt och förseningar. Skanska gör också goodwill nedskrivningar om 0,4 miljarder kronor avseende processen att lämna den amerikanska energisektorn.

Med vinstvarningen meddelar Skanska även att strategin i i USA förändras på följande sätt:

■ Avstå från anbud på så kallade mega design-build OPS-projekt  
■ Avstå från anbud på så kallade Engineering, Procurement and Construction (EPC) projekt
■ Utforska en försäljning av energiverksamheten
■ Stänga ned projektutvecklingsfunktionen inom Infrastrukturutveckling

Samtidigt har Skanska meddelat att chefen för affärsområdet USA Civil, Richard Cavallaro, lämnar sin post och ersättds omedelbart med Don Fusco, som tidigare har varit chief operating officer för västra regionen i samma affärsområde. Don Fusco har arbetat 29 år i byggbranschen och 16 år för Skanska.

– Don Fusco är en erfaren och beprövad ledare, som inte är rädd för att utmana konventioner. Hans affärsmässighet är en tillgång i en mycket konkurrensutsatt miljö. Jag vill också tacka Richard Cavallaro, vars många år av engagerat arbete har tagit Skanska till en stark position på den amerikanska marknaden, säger Richard Kennedy, vice vd i Skanska-koncernen.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.