Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

En ny rapport visar att 1,4 miljoner lägenheter måste renoveras inom åtta år.

Publicerad: 3 April 2008, 13:18

Nästan hälften av alla Sveriges lägenheter är byggda mellan 1950-1975, den största delen under miljonprogrammet. Det är främst infrastrukturen, tätskikt, rör och elledningar i fastigheterna som passerat sitt bäst före datum.


- Det är viktigt att ta chansen nu när det här renoveringsfönstret öppnat sig, säger Rolf Kling på VVS-företagen. Väntar man är risken stor att vattenskadorna inom några år kommer att fördubblas.
Miljösparmålen och kravet på att energianvändningen till år 2010 ska ha minskats med 30 TWh. Enligt Boverket innebär det att renoveringstakten måste ligga på 65 000 lägenheter per år. Rolf Kling som står bakom rapporten förespråkar även andra åtgärder.
- Fastigheterna byggdes utan att man tagit hänsyn till legionellariskerna, säger han. Det innebär att de nu även finns en möjlighet att samtidigt legionellasäkra de här husen.
Rapporten ”Renovering pågår…” har gjorts av VVS och Ventilations företagen i samarbete med SABO finns på www.vvsforetagen.se.

KARIN RUTSTRÖM

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.