torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Endast ett av tre byggprojekt klara i tid

Publicerad: 24 september 2008, 13:24

Endast en tredjedel av alla byggprojekt blir färdiga i tid och över 60 procent blir dyrare än planerat. Detta framgår av KPMGs rapport Global Major Owners Survey från 2008 som undersöker privata och statliga investerare i större byggnadsprojekt.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

KPMGs undersökning visar att dålig kompetensförsörjning inom byggföretagen och bristfällig riskhantering från investerarna ofta ligger bakom kostsamma projekt.

KPMG har i en global undersökning gällande investeringar i infrastruktur- och byggprojekt funnit att endast en tredjedel av projekt blir färdiga i tid, och endast två av fem projekt håller den ursprungliga budgeten. Eskalerande kostnader och förseningar blir allt vanligare då byggföretagen till större del använder rörliga kostnadsestimat istället för fasta prisavtal – något som flyttar över den ekonomiska risken från byggföretaget till investeraren.

Undersökningen visar på lågt förtroende för byggentreprenörernas kompetensförsörjning från investerarnas sida, 67 procent anger en oro för kvaliteten och kvantiteten av byggföretagens personal, men oron riktas även internt då 42 procent av investerarna anger att de har svårt att hitta kompetenta projektledare som kan hantera branschens ökade komplexitet. Samtidigt anser en majoritet (61 procent) av investerarna att deras rekryteringsprocesser av projektledare är väldigt bra. Den generella bilden av kompetensbristen är dock tydlig – 67 procent tycker att branschen kunde göra mer för att hantera den bristande kompetensförsörjningen på ett bättre sätt.

I linje med den bistra framtidstron angående kompetensförsörjning ställer sig investerarna även skeptiska till hur hållbarhetsutvecklingen kommer att påverka branschen. Endast 31 procent anger att initiativ inom hållbarhet kommer att bidra med ökande intäkter och 15 procent av respondenterna anger till och med att de tror att ”grönt tänkande” kommer att minska intäkterna.

Fakta
KMPG är ett rådgivande företag inom revision, skattefrågor.

marianne silén - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev