Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

ESS en del i en större satsning när Vetenskapskorridoren Hamburg-Öresundsregionen skapas

Publicerad: 23 juni 2009, 14:52

Forskningsanläggningen ESS ska byggas i Lund, och blir del av det sammanhang där Hamburg och Öresundsregionen knyts samman till ett europeiskt centrum inom materialforskning.Priset på 90 miljarder kronor ska finansieras av fem stora investeringar.


– Dagens beslut kommer att få mycket stora effekter på sikt. Det handlar dels om en regionförstoring mellan Hamburg och Öresundsregionen, dels om ett forskningssamarbete som både kommer att betyda mycket för näringslivet och kan ge framtida nobelpristagare, säger Anders Olshov, chef för Öresundsinstituttet i en kommentar.

Till Lund förläggs synkrotronljusanläggningen MAX IV samt neutronforskningsanläggningen ESS. Byggkostnaden uppgår till sammanlagt 16,6 miljarder kronor. ESS kopplas till dansk materialforskning genom ett partnerskap där danska staten betalar 12,5 procent av byggkostnaden, samtidigt som ett dataanalyscenter för 62 anställda byggs intill Niels Bohr Instituttet i København.

I Hamburg har synkrotronljusanläggningen Petra III precis startats upp hos Deutsche Elektronen Synchrotron medan frielektronlasern XFEL förväntas klar 2014. De två anläggningarna beräknas kosta sammanlagt 13,2 miljarder kronor.

Beslutet att bygga forskningsanläggningen ESS i Lund är även baserat på ett tyskt motkrav – de vill ha svenskt stöd till deras satsning på två materialforskningsanläggningar i Hamburg då XFEL fördyrats med två miljarder kronor.

Sammanlagt uppgår investeringen till cirka 30 miljarder kronor i fyra materialforskningsanläggningar i de tre städerna, som år 2018 kommer att bindas samman av den nya fasta förbindelsen över Femern Bält.
Femern Bältförbindelsen beräknas kosta 60 miljarder kronor. Det gör att de sammanlagda investeringarna i den nya vetenskapskorridoren mellan Hamburg och Öresundsregionen hamnar på 90 miljarder kronor, enligt en sammanställning som oberoende Øresundsinstituttet gjort som publiceras i kvartalsmagasinet Job & Magt.

Tillkommer gör en rad investeringar i övrig infrastruktur, fastigheter och bland företagen som vill ta del av forskningsanläggningarnas resultat.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.