Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

ESS: miljardmatchen kan börja

Publicerad: 24 juni 2013, 07:58

I sommar är det dags för prekvalificeringsrundan inför upphandlingen av ESS-projektet i Lund. Och det är miljarder på spel för hugade entreprenörer. Den totala investeringen är på 16 miljarder kronor och en tredjedel går till själva byggandet.


Brunnshög, 75 hektar bördig åker norr om Lunds stadskärna, är platsen för Sveriges största enskilda forskningsinvestering någonsin – ESS, European Spallation Sources.

Bygginvesteringen ligger på runt 5 miljarder kronor och i sommar räknar byggherreorganisationen med att gå ut med en prekvalificeringsrunda för huvudentreprenörerna. Siktet är inställt på riktigt stora spelare – förmodligen är de tre största svenska byggbolagen med, kanske något hel- eller halvsvenskt konsortium och några riktigt stora internationella aktörer, gissningsvis tyska eller franska. Men i slutändan kommer naturligtvis projektet att även innehålla en serie gedigna underentreprenader

– Vi kommer att annonsera över hela Europa i vår jakt efter enskilda byggbolag eller konsortier som är mogna uppgiften. Vi kommer att välja ut ett antal, där tonvikten ligger på referenser, historik och tillräckliga finansiella och kapacitetsmässiga muskler. Vi siktar på att fram fem till åtta stycken. Sedan räknar vi med att kunna byggstarta nästa år, säger Kent Hedin, byggchef på ESS.

Det blir en eller två riktigt stora entreprenader för den industriella delen: den 532 meter långa tunneln, den enorma målstationen – en platsgjuten 150 gånger 25 meter byggnad med en höjd på 30 meter och väggtjocklek på upp till 2 meter, de omgivande byggnaderna för instrumenthallar som byggs på en yta motsvarande två fotbollsplaner samt den spektakulära takkonstruktionen som ska täcka hela det industriella komplexet.

Anläggningen får också en ”publik” del med kontor, laboratorier, möteslokaler med mera. Den här delen projekteras för närvarande och förmodligen blir kommer det att handla om mer konventionella entreprenader, men här är ännu inte entreprenadformer eller entreprenadavgränsningar bestämda.

– När det gäller den egentliga forskningsanläggningen, den industriella delen, så räknar vi med att kunna gå ut med anbudsförfrågan i höst till de aktörer som vi prekvalificerat. Här siktar vi på en samverkansentreprenad. Vi vill ha in entreprenören tidigt, redan under markarbetena och vi vill ha med dem i detaljplaneringen, säger Kent Hedin, som tidigare bland annat varit projektchef för Turning Torso och Malmö Arena.

– Det här projektet löper fram till 2025 och fylls löpande på med nya instrument. Risken är stor att det kommer att ske förändringar under projektets gång, något som också talar för en samverkansentreprenad. När vi byggstartar 2014 kommer vi inte att vara färdigprojekterade, säger Kent Hedin.

ESS har i dag ungefär 200 anställda plus ett stort antal gästforskare, studenter och konsulter på plats vid huvudkontoret i Lund, Astra Zenecas gamla kontor i närheten av Ideon.

Byggavdelningen består för närvarande av 15 fast anställda, ett 15-tal konsulter som sitter på plats och ett antal externa, projekterande konsulter.

ESS har ramavtal med åtta internationella konsulter, varav fyra är inom byggområdet – Sweco, ÅF, WSP och Tyréns. Dessutom vann danska Henning Larsens Tegnestue arkitekttävlingen. Just nu ligger fokus på planering av förstudien och på att ta fram systemhandlingar.

– Det finns en stor poäng med att vi har ramavtal med flera konsultföretag. Vi kan handplocka specialistkompetens och mixa och blanda. Det ger oss en väldig styrka i projekteringsupplägget, säger Magnus Jakobsson på ESS.

Beställarorganisationen hos ESS har också en välblandad sammansättning med en bred kompetensbas. Magnus Jakobsson kommer från NCC och har bland annat varit med vid Öresundsförbindelsen (tunneldelen), naturgasprojektet Snövit/Hammerfest i Norge och Citytunneln i Malmö.

Hans kollega Emma Segerstedt har bland annat varit med vid Turning Torso-projektet (hos HSB Malmö) och Emporia-bygget (för projektledningsföretaget Advansia).

– Vi har en häftig byggherreorganisation, med en enorm erfarenhetsbas både från Sverige och internationellt. Folk är plockade från alla håll och kanter, från entreprenörer, konsulter och byggherrar, säger Emma Segerstedt.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.