Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Estnisk nationalhjälte får stöd av Sweco

Publicerad: 17 Juni 2008, 08:31

När den estniska nationalhjälten Kalevipoeg ska få en egen skulptur 100 meter ut i vattnet utanför Tallinns hamn är det Sweco som står för konstruktionen.


Den som kommer sjövägen till Tallin kommer att få ett fint mottagande. Den estniska konstnären Tauno Kangro staty av nationalhjälten Kalevipoeg ska resa sig 20 meter upp ur havet och ta emot i ur och skur. Det ställer krav på konstruktionen.

– Det är den första gången som vi konstruerar ett monument av detta slag ute i vattnet Uppdraget är spektakulärt och utmanande på många sätt. Statyn kommer att fästas på en platå under vattnet och skulpturen måste konstrueras för att klara påfrestningar från vind, vågor och is, säger Aare Uuslau, vd för Sweco Projekt i Estland.

Specialister från Sverige har varit på plats för att genomföra en så kallad laserskanning av en modell av statyn som är cirka 2,5 meter hög och två meter bred, för att kunna skala upp modellen till verklig storlek i datorn.

– Med hjälp av den 3D-modell som vi skapar blir det enklare att göra de beräkningar som behövs för att kunna skapa ett stadigt stålskelett som ska hålla uppe statyn i vattnet, säger Ivar Andersson som arbetar med mätningsteknik på Sweco i Sverige.

Uppdraget utförs åt Tallinns stad och är värt cirka 0,7 miljoner Euro. I Swecos arbete ingår att göra hydrologiska, geodetiska och hydrogeologiska undersökningar samt en miljökonsekvensbeskrivning. I uppdraget ingår det även att göra en detaljerad design, bland annat av det stålskelett som ska hålla uppe statyn i vattnet och för den undervattensplatå som ska hålla uppe statyn.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.