Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Familjeföretag över halvmiljardsgränsen

Publicerad: 21 november 2011, 14:06

Christer Dahlén äger fortfarande Byggmästar´n i Skåne, men sedan 2005 sitter dottern Carin Stoeckmann på vd-stolen. Båda tar emot i företagets nybyggda tvåvåningsfastighet i Helsingborg, där en hel fasadvägg målats röd och framhäver logotypen med det typiskt skånska pilträdet.


I huset på 2 000 kvadratmeter har de samlat lager, byggservice, entreprenadverksamhet och den övergripande administrationen. Företaget har också kontor och byggservice i Landskrona och Arlöv, där även delar av administrationen finns. Tillsammans är man 225 medarbetare och beräknas omsätta cirka 650 miljoner kronor i år, 2011.

Christer Dahlén startade Byggmästar´n i Skåne 1993 i Landskrona med tre medarbetare. Året efter etablerade företaget sig i Arlöv och 1995 i Helsingborg. Fram till 2007 var han verksam i projekt. I samband med att företaget beredde marken för en ny generation 2005, gjordes organisationsförändringar efter två års förberedelsetid. I dag är Christer Dahlén styrelseordförande.

– Jag ville inte sälja företaget. Bättre då att välja en tidpunkt under kontrollerade former. Jag är fortfarande intresserad och engagerad, men lägger mig inte i den operativa verksamheten. Carin måste få känna arbetsglädje och jag ska inte vara med fingrarna i syltburken, säger Christer Dahlén.

Styrelsen består av enbart familjemedlemmar, Christer Dahlén och hustrun Gunilla, Carin Stoeckmann och hennes två bröder, som tog plats i styrelsen tidigare i år.

– Mina syskon har valt andra yrkesbanor och eftersom jag arbetade i företaget var det mera självklart att jag skulle bli vd, men jag har aldrig blivit tvingad. Vi har alla i familjen gått en gemensam styrelseutbildning, det är viktigt att vi kan skilja på rollerna som ägare, styrelse och operativ, säger Carin Stoeckmann.

En gång om året, på stämman, får Christer Dahlén som ägare göra sin röst hörd. Som styrelseordförande kan han lägga sig i strategiska beslut fem gånger om året.

– I övrigt får han förstås ha åsikter, det är inga problem, säger Carin Stoeckmann. Vi är båda målinriktade och har förtroende för varandra. Vi har valt att inte ha någon extern medlem, men mina syskon är externa i sitt sätt att vara.

– Det är också viktigt att ha en gemensam plattform kring de olika rollerna. Själv har jag flera bollplank inom mina områden, det är viktigt för mig.

Sedan maj i år är hon styrelsemedlem i Svenskt Näringsliv, något som hon menar kom oväntat.

– Jag blev väldigt glad. Medlemmarna kommer från olika branscher, men vi är tre från byggbranschen eftersom den är en så stor del av Sveriges volym i näringslivet. Jag sitter också med i SME-utskottet, små och medelstora entreprenörer, där vi diskuterar bland annat generationsskifte.

Byggmästar´n i Skåne har gått med vinst sedan dag ett. När de 2010 omsatte 505 miljoner kronor passerade de den magiska gränsen på en halv miljard kronor som de längtat efter. Redan från början bestämde Christer Dahlén att aldrig belåna företaget, något som Carin Stoeckmann tänker föra vidare.

– Det är viktigt med sund ekonomi och rimliga skulder. Vi har inga lån, men en god likviditet och ett kapital på 50-60 miljoner, så vi klarar oss ett bra tag i sämre tider. Vi har en hygglig orderstock på 20-25 större projekt värda mer än 500 miljoner och vi har rekryterat 50 nya medarbetare i år. Men vi är förstås beroende av globala händelser och jag tror inte byggbranschen ökar under nästa år. Vi märker inte så mycket ännu, men om lågkonjunkturen ökar dramatiskt kommer konkurrensen så klart påverka oss.

Verksamhetsområdet är företrädesvis Västra Skåne och kunderna finns inom näringslivet, den offentliga förvaltningen och större fastighetsbolag. De bygger inte bostäder i särskilt stor utsträckning utan har riktat in sig på industribyggen och offentliga verksamheter som skolor, äldreboende och sjukhus. Att flera kommuner har för avsikt att öka sin volym nästa år som ett led i tillväxtstrategin gynnar företaget.

– Med både entreprenad och byggserviceverksamhet är vi flexibla och kan dra nytta av varandra. Vi har ramavtal med flera kommunala fastighetsbolag och industrikunder, vilka är starkt kopplade till byggservice men de kan också ge fördelseffekter på entreprenadsidan, säger Carin Stoeckmann.

Projekt i nära samverkan med kund är något hon bejakar. Och gärna partnering, under förutsättning att kunden värdesätter öppenhet och förtroende.

– Förtroende är ett viktigt ord och partnering ligger oss varmt om hjärtat. Vi har både viljan och den tekniska möjligheten, men det måste ske i öppen redovisning mellan kund och utförare och med en gemensam organisation. Då kan vi tillsammans med kunden arbeta fram lösningar som ger en gemensam god totalekonomi, på kort och på lång sikt. Det blir en win-win-situation.

Att behöva säga upp anställda när marknaden svänger är inte företagets policy. I stället kompetensutvecklar man sina medarbetare vilket kan leda till karriär inom företaget och bidrar till låg personalomsättning.

– Vi har ambitionen att vara ett tillväxtföretag. Men alla nya kan inte hämtas från högskolan, vi måste ha erfarna medarbetare också. Det är genom våra medarbetare vi utvecklar Byggmästar´n i Skåne och därför är det av största vikt att vi fortsätter det arbetet, både för att bibehålla och för att förstärka vår konkurrensförmåga. Genom utbildning i företaget får vi också den rörlighet vi behöver.

– Tyvärr har vi inga kvinnor i hantverksyrkena. Det skulle vi gärna se. Däremot finns de inom plats- och projektledning och administration, säger Carin Stoeckmann.

Nu har Byggmästar`n i Skåne så smått påbörjat ett tredje affärsområde, projektutveckling i egen regi. I Landskrona har de köpt mark för att bygga LINC, en plattform för växande och innovativa företag i olika branscher.

– Det är ännu i sin linda men vi vill gärna äga och förädla projekt i detta tredje ben. Det är enormt stora risker och vi kommer att ta lån framöver som ett stöd i den verksamheten, men vi tar det försiktigt, säger Carin Stoeckmann.

BYGGMÄSTAR´N I SKÅNE
Verksamhet: Byggservice, entreprenadverksamhet och nu också projektutveckling i egen regi. Bygger sällan bostäder.
Omsättning: 505 Mkr 2010. Beräknad omsättning 2011 650 Mkr.
Vd: Carin Stoeckmann, som också är ledamot i Svenskt Näringslivs styrelse
Styrelseordförande: Grundaren Christer Dahlén
Antal anställda: 225
Kunder: Inom näringsliv, offentlig förvaltning och större fastighetsbolag.
Kontor i: Helsingborg, Landskrona och Arlöv
Grundat: 1993

CHRISTINA ADLERS

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.