Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Finansiering klar för polskt vägprojekt

Publicerad: 9 juli 2009, 19:14

Skanska, som del i konsortiet GTC, har tecknat finansieringsavtal (s k financial close) för utbyggnaden av den andra etappen av A1 i Polen. Projektet genomförs i offentlig-privat samverkan, OPS. För Infrastrukturministeriets räkning ska GTC ansvara för finansiering, utformning och byggande samt drift och underhåll.


– Vi har nu såväl finansiering som alla nödvändiga tillstånd på plats för den andra etappen. Det innebär att vi får ett stort uppdrag för den polska byggverksamheten och ännu ett bevis på våra framgångar inom offentlig-privat samverkan. Det känns också bra att bidra till en säkrare och bättre trafik i Polen, säger Johan Karlström koncernchef i Skanska.

Skanska får ett byggkontrakt som uppgår till 6,2 miljarder kronor och investerar dessutom 150 Mkr successivt under byggperioden, vilket motsvarar en 30-procentig andel i projektbolaget Gdansk Transport Company, GTC.

I GTC-konsortiet ingår Skanska Infrastructure Development med 30 procent, John Laing Infrastructure, med 30 procent, NDI Autostrada med 25 procent och Intertoll Infrastructure Development med 15 procent. Byggkontraktet uppgår totalt till EUR 720 miljoner, ca 7,8 miljarder kronor, och utförs av Skanska Polen och NDI i ett joint venture där Skanska har 80 procent och NDI 20 procent.

Projektet omfattar totalt ca 62 km fyrfilig motorväg mellan Czerniewice vid Torun och Nowe Marzy där projektet ansluter till den färdigställda första etappen ca 100 km söder om Gdansk.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.