Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Finansiering till Nobel Center snart klar

Publicerad: 3 juni 2015, 13:44

Det planerade Nobel Center är en sex våningar hög byggnad med mässingsfasad.

Illustration: David Chipperfield Architects

Nobelstiftelsen har nu fått in 1 miljard kronor i donationer till bygget av Nobel Center. Därmed är finansieringen nära nog säkrad.


Ämnen i artikeln:

StockholmNobel centerBlasieholmen

Donationerna kommer från privatpersoner, stiftelser och företag. Bland donatorerna finns till exempel fastighetsbolaget Einar Mattsson. Totalt beräknas Nobel Center kosta 1,2 miljarder kronor. Arbetet med att samla in de återstående 200 miljonerna pågår.

Nobelstiftelsens plan är att bygga en sex våningar hög byggnad med mässingsfasad på Blasieholmen i centrala Stockholm. Detaljplanen ska ut på granskning till hösten och tanken är att byggnaden ska stå klar cirka 2019.

Den planerade byggnaden, ritad av David Chipperfield Architects, har fått kritik från flera håll. Kritiken gäller framförallt att äldre hamnmagasin måste rivas och att förslaget inte är i samklang med platsens övriga arkitektur. Bland annat Kulturförvaltningen, Stadsmuseet i Stockholm och Skönhetsrådet har kritiserat utformningen.

Relaterade artiklar

Nobel Center ett steg närmare förverkligande

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.