Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Finsk byggställningsjätte köper svenskt bolag

Publicerad: 4 juni 2019, 08:10

Den finska byggställnings- och väderskyddsleverantören Telinekataja har köpt det svenska företaget ABAB Sverige:s hela affärsverksamhet. Avsikten är att expandera i Sverige.


Telinekataja sysselsätter 260 personer och sammanlagt upp till 700 yrkeskunniga inom ställningsbranschen. I Finland har bolaget en marknadsandel på cirka 30 procent. bolaget är även verksamt i Estland och Ryssland.

Köpet av svenska ABAB, som har 50 anställda och en omsättning på cirka 90 miljoner kronor, är ett led i strävan att växa på en svenska marknaden.

– Köpet ger oss nya möjligheter att söka tillväxt på den omfattande marknaden för ställningar och väderskydd i Sverige. ABAB är känt som ett företag som värdesätter kvalitet, personal och kunder och har upplevt en kraftig tillväxt under de senaste åren, säger Markku O. Kataja, vd och styrelseordförande för Telinekataja i ett uttalande.

Genom köpet av ABAB får den finska aktören marknadsandelar främst i Stockholm och Gävle, samt stora kunder som Stora Enso och Peab.

Kim Lund, vd för ABAB, kommer att vara kvar på sin position liksom övrig ledning och personal.

– Vi är övertygade om att vi tack vare det här köpet kan erbjuda även våra stora kunder bättre service än tidigare. Vårt mål är att bli ett av de fem största företagen inom vårt affärsområde i Sverige. Telinekataja har över 50 års erfarenhet av att förverkliga krävande ställnings- och väderskyddslösningar, säger Kim Lund, vd för ABAB.

Hans förhoppning är att bolaget ska kunna erbjuda mer heltäckande lösningar

– I vår verksamhet har vi alltid fokuserat på att bygga upp ett kompetent team och nu förstärks det bland annat med teknisk kompetens och planering på toppnivå, säger Kim Lund.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.