Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Finsk snabbväxare till Sverige

Publicerad: 21 augusti 2017, 13:05

Tapio Kuittinen, Sverigechef på Lehto Group.

Foto: Lehto Group

Ett av Finlands större byggbolag – Lehto Group – etablerar sig i Sverige. Flera finska efterföljare är att vänta.


Ämnen i artikeln:

FinlandLehto Group

Lehto Group som är ett av Finlands större byggbolag, har redan etablerat sig i Stockholm. Det första projektet som företaget förväntar sig att genomföra är ett bostadsprojekt i Märsta, norr om Stockholm, med 70 lägenheter.  Om allt går enligt planen kommer det att byggas under 2018 och 2019. Företaget kommer till att börja med satsa på att bygga bostäder, men kommer sannolikt att bygga äldreboenden i framtiden. En nisch som företaget är marknadsledande inom i Finland, berättar Lehto Groups svenska vd Tapio Kuittinen.

– Vi har inga officiella mål med vår etablering i Sverige. Vi är här på lång sikt och kommer att fokusera på att hålla uppe lönsamheten i våra projekt, säger Tapio Kuittinen, Sverigechef på Lehto Group.

Han säger att företaget först fokuserar på Stockholmsmarknaden, men att en expansion i andra svenska regioner kan komma längre fram.

Lehto Group har vuxit mycket snabbt i Finland de senaste åren och har specialiserat sig på industriellt byggande och bygger sin verksamhet på en ekonomiskt styrd affärsmodell och äger och driver stora delar av sina projekt.

Det börsnoterades för något år sedan och har till stor del vuxit genom förvärv av andra bolag. Företaget har egna enheter där olika moduler produceras till de olika byggprojekten. Omsättningen 2016 var drygt 360 miljoner Euro, motsvarande 3,6 miljarder svenska kronor. Nettomariginalen det året låg på drygt 11 procent.

Lehto Group har vuxit mycket snabbt i Finland, enligt Sami Pakarinen, chefekonom på branschorganisationen Rakennusteollisuus.

– Vi kan nog förvänta oss att fler finska företag etablerar sig i Sverige de närmaste åren. Det är nästan nödvändigt för de finska byggföretagen om de vill växa, säger Sami Pakarinen.

Det svenska dotterbolaget ägs till 88 procent av moderbolaget. Resten ägs av fyra svenska minoritetsägare.

Sverige är det första land utanför Finland som Lehto Group etablerar sig i.

– Den svenska marknaden och det svenska bostadsbyggandet är likt det i Finland, vilket har underlättat beslutet att etablera oss här, säger Tapio Kuittinen.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

FinlandLehto Group

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.