Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Finska Congrid vill erövra den svenska byggmarknaden

Publicerad: 30 April 2020, 04:24

Det finska företaget Congrid som levererar digitala lösningar för kvaltitets- och säkerhetsdokumentation i byggbranschen vill bli dominerande i Norden. Sverige är först ut. "Vi försöker utöka fotfästet i Sverige och letar aktivt efter nya kunder", säger Antti Vuori, marknadschef för Congrid i Sverige.


Att bolaget nu vill ta marknadsandelar i Sverige är naturligt, enligt Antti Vuori.

– Sverige är som en lokalmarknad till oss. Vi har samma stora kunder som i Finland och vill koppla samma grepp här, säger han.

Enligt egen uppgift har bolaget cirka 70 procent av den finska marknaden i dag.

– Digitaliseringsgraden i Sverige är lite lägre än i Finland, man är i samma läge som vi var i för några år sedan, men nu är många bolag i en process att man börjar leta efter digitala lösningar för att samla data och statistik över sina processer, säger Antti Vuori.

Branschen mogen för digitalisering

Byggbranschen är på sätt och vis den sista bastionen för att hoppa på digitaliseringen på allvar, enligt Congrids marknadschef i Sverige.

Han jämför med områden som ekonomi och bokföring till exempel som har digitaliserats för länge sedan.
– Det är ingen som sitter och bokför sina papperskvitton i dag, men när det gäller säkerhetsdokumentation i byggbranschen så är vi ibland fortfarande på papper och penna-nivå. Då får man inte samma fördelar, säger Antti Vuori.

Men nu är marknaden i Sverige mogen.

– Bolagen har kommit till insikt om av att man gynnas av att digitalisera även de delar av processen som kvalitets- och arbetsmiljöarbetet utgör. Det gäller även besiktningsmän och fastighetsägarna, säger Antti Vuori.

Det finns andra lösningar för att digitalisera kvalitets- och säkerhetsarbetet. I Danmark är Dalux stort och i Norge dominerar CheckD. I Sverige används bland annat IControl och för arbetsmiljöarbetet finns Buildsafe bland annat.

– Men vi tycker att vi har en mer heltäckande plattform som kan hantera alla delar vad gäller både arbetsmiljö- och kvalitetssäkringsarbetet. Vi försöker vara ett system för allt. Det enda vi inte omfattar är ekonomin, men det finns redan många system för detta. Vi försöker koncentrera oss på det som kunderna här behöver mest, säger Antti Vuori.

Vill dominera marknaden

Målet är att helt erövra den svenska marknaden.

– Vi vill ha alla de största bolagen och lejonparten av de medelstora, precis som vi har i Finland, säger Antti Vuori.

Och satsningen är igång. Antti Vuori bedömer att 2020 och 2021 kommer att vara kritiska. För att uppnå målet att bli den största leverantören av digitala kvalitets- och säkerhetssystem i Sverige kommer Congrid erbjuda sina kunder att  testa systemet gratis själva. Congrid står och för utbildning av personal under testperioden.

– Därefter får kunderna utvärdera och erbjuds att köpa vårt system. Vårt mål är att hålla våra kunder nöjda och försöker också att tillgodose deras behov av att uppdatera systemet med funktioner som de efterfrågar. De flesta av oss i bolaget har en en bakgrund inom byggbranschen och vet vad man behöver och vet att det är viktigt att hålla det enkelt, säger Antti Vuori.
Nu är siktet inställt på de stora svenska spelarna. Kommer de med på tåget så följer andra mindre bolag efter, enligt Antti Vuori.

– Vad de stora bolagen har för system är bestämmande för vilka system som blir styrande. Det de har väljer deras underentreprenörer också, säger han.

Enligt Antti Vuori har bolaget redan en stor kund på konsultsidan i Sverige och man för diskussioner med alla de större bolagen på byggsidan.

Congrids kvalitets- och säkerhetsplattform möjliggör:

Digital dokumentation och insamling av data som gör det möjligt att analysera arbetet för ständiga förbättringar av verksamheten.
Mobilt arbetssätt med laptop, smartphone eller surfplatta.
Tids- och kostnadsbesparing.
Ökad kvalitet i utförandet med målet noll fel.
Ökad involvering av alla som jobbar med projektet.
Transparens. Alla, oavsett funktion kan följa projektet.
Enkelt och enhetligt till exempel i säkerhetsrapporteringen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.