Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Finska Nikkarit effektiviserar byggandet

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

"Vårt mål är att effektivisera byggbranschen. Våra lister är av bästa kvalitet och vår listmontering är snabbare än traditionella metoder. Ändå ger vårt koncept lägre pris per löpmeter." Det hävdar Anssi Halme, vd för det svenska dotterbolaget Nikkarit AB i Knivsta.


Finska  Nikkarit har lyckats att utveckla ett speciellt och kostnadseffektivt koncept för listmontering. Ett koncept som nu har fått fotfäste bland de större byggarna även i Sverige.
- Vi genomför uppdragen på kort tid och med hög kvalitet. Hemligheten är också att vi har skickliga montörer som vi utbildar, vi har även en egen utvecklad maskinpark och en genomarbetad logistik, säger Anssi Halme, vd för det svenska dotterbolaget Nikkarit AB i Knivsta, när jag träffar honom i Näringslivets Hus i Stockholm.

Hur länge har ni varit verksamma?

- Företaget startade i Finland 1990, under djupaste lågkonjunktur. Det var Juha Väänänen och hans bror Atte Väänänen som startade verksamheten i Finland. Sedan dess har utvecklingen gått framåt med stormsteg. Vi har inte varit verksamma i Sverige så länge, vi startade 2005 och blev aktiebolag 2006. I dag är vi sex personer och fortsätter att rekrytera. Vi har redan nu kapacitet att utföra stora projekt och har fått ett antal namnkunniga företag på vår kundlista, bland andra Skanska, JM, Peab. Till Peab har vi listat bland annat Uppsala konsert- och kongresshus.

Vad har ni utvecklat?

- Vi har utvecklat ett speciellt koncept för listningar i huvudsak för nybyggande, men även renoveringar, rot, och affärs- och kontorsbyggnader ingår.

Vilka är de största fördelarna med konceptet?

- Konceptet ger rationaliseringsvinster i ett viktigt arbetsmoment. Därför kan listningen genomföras till och med till ett lägre pris än om den skulle ha gjorts på traditionellt sätt. Vi genomför uppdragen på kort tid och med hög kvalitet. Vi ska vara effektiva det är a och o.

Hur går det till?

- Genom att vi har skickliga montörer, egenutvecklade maskiner och en genomarbetad logistik. Konceptet bygger vidare på löpmeterdebitering av färdigmonterad list. I löpmeterpriset ingår material, montering, spill, frakt, administration och annat som hör till listningen.

Hur blir man listmontör?

- Vi anställer lämpliga människor som vi själva utbildar. Vi genomför först ett test som vi utvecklat inom företaget. I testet ingår till exempel 3D-uppfattning, minne, motivation och logiskt tänkande.

Vad krävs för att bli en bra listmontör?

- Det kan låta enkelt att montera lister. Men man bör kunna betrakta saker upp och ner och spegelvänt och ändå ha klart för sig hur man snabbt monterar listen. Snabbhet och kvalitet i kombination är en svår sak att uppnå. Kvaliteten är oerhört viktig. Om till exempel inte väggen är riktigt jämn hyvlar montörerna till listen om den behövs.

Hur ser ert utvecklingsarbete ut?

- Vi har under alla år målmedvetet arbetat med utveckling vilket har resulterat i en egen mobil listbearbetningsstation för klyvning, kapning och formning av lister. Maskinen är utvecklad tillsammans med både Tekniska högskolan och Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Även arbetsmiljöexperter har varit delaktiga i utvecklingsarbetet. Resultatet har blivit en skräddarsydd maskin för ändamålet.

För att ytterligare ha koll på kvantiteter har även ett eget sms-baserat rapporterings-, fakturerings- och lönesystem utvecklats.

- Varje montör kan därmed rapportera sina arbetsinsatser via sms direkt i vårt affärssystem. Det gör att fakturorna blir tydliga. Fördelen är att man får en automatisk uppföljning av pågående arbeten för varje montör, säger Anssi Halme vidare.

Vi far till Silverdal norr om Stockholm nära Kista, där en ny stadsdel växer fram mellan tallar och björkar. Här bygger bland annat JM och Skanska attraktiva villor och bostadsrätter i en färgskala i skogsgrönt och duvblått.

Vi träffar Ulf Kindberg, projektchef på Skanska, i byggboden över en kopp kaffe. Ulf var den första som anlitade Nikkarit i Sverige redan år 2005. Då listade Nikkarit 158 lägenheter för Skanska i Hammarby sjöstad i Stockholm.

- Så det känns bra att få fortsätta här i Silverdal, säger Ulf Kindberg. Det är en ny stadsdel som växer fram bland granar, tallar och björk nära Kista centrum. I Silverdal handlar det om 156 lägenheter för Skanska. Arkitekt är Lund & Valentin. Nikkerit jobbar även för JMs drygt 70 villor och radhus i Silverdal. Stadsdelen ska vara klar hösten 2009.

- Att få hjälp med listningen underlättar för platschefen, säger Ulf Kindberg. Ett stressmoment i produktionen försvinner för honom. Han kan frigöra en snickare som kan koncentrera sig på andra delar av bygget.

- I dag förväntar sig bostadsköparna toppkvalitet. Därför ser vi det positivt att man valt att fokusera och utveckla ett finishmoment som listning, säger Anssi Halme. Genom detta koncept kan listningskostnaderna minskas mellan 20-24 procent, säger Anssi Halme.


Fakta
Nikkarit AB
Startade i Knivsta 2005.
Dotterbolag till finska Mestarinikkarit Oy, grundat 1990.
Utför montering av lister, smygar och dörrar.
6 anställda
www.nikkarit.com
info@nikkarit.com
Moderbolaget har 110 medarbetare.
8 ? miljoner i omsättning 2006.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.