lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Fler vill bygga i trä – nu tiodubblar Södra produktionen

Publicerad: 24 mars 2021, 13:33

Södras nya fabrik för KL-trä ska stå klar under 2022. Då ska den kunna levereastommaterial till 4 000 bostäder varje år.

Intresset för träbyggande blir större och större. Nu tiodubblar Södra sin produktionskapacitet med en ny KL-träfabrik, som just nu håller på att byggas i Varberg.

Ämnen i artikeln:

trähusKL-träForsenbyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Etableringen av den nya fabriken sker på Värö norr om Varberg, där Södra sedan tidigare har den första anläggningen för korslimmat trä. Produktionen väntas starta under mitten av 2022. Fabriken kommer kunna leverera stommaterial till 4 000 bostäder varje år, vilket motsvarar en tio gånger så hög produktion som i dag sker vid Södras befintliga fabrik.

LÄS MER: Flerbostadshus med trästomme fortsätter att öka 

Trenden med flerbostadshus i trä håller i sig. Under 2020 hade 20 procent av nybyggda lägenheter i flerbostadshus en stomme av trä.

– Den nya anläggningen är en viktig milstolpe i Södras satsning att bli en av Nordens ledande aktörer inom massivt träbyggande. Den kommer hjälpa oss att fortsätta växa hållbart och generera mer värde från varje kubikmeter av våra medlemmars skogar, säger Lotta Lyrå, vd och koncernchef för Södra, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Stort intresse för grundläggning med trä 

Under 2022 väntas Södras nya fabrik för tillverkning av korslimmat trä stå klar. Själva fabrikslokalen kommer bli en 270 meter lång byggnad. Stommen består av limträ som kombineras med korslimmat trä – från Södra själva. Skogsbolaget står även för annat konstruktionsvirke och beklädnad av byggnaden. Projektet är en delad entreprenad där Forsen står för projektledningen.

– Vi började projekteringen i januari, 2020 och räknar med produktionsstart våren 2022, säger Lina Ahlgren, projekterings- och projektledare på Forsen.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev