Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Företagen tar för sig när framtiden byggs

Publicerad: 20 augusti 2013, 08:42

Stickor och spån ryker när Abshir Mahamed Jama går loss med bräckjärnet i miljonprogramsområdet Vivalla i Örebro. Han är ett exempel på hur samhällsbyggarna tar för sig allt mer när framtidens Sverige ska skapas.


Under lång tid har det varit politiker och myndigheter som har stått för visioner och planering inom svenskt samhällsbyggande. Nu stiger storföretagen fram med egna initiativ, inte minst på det sociala planet.

I juni presenterade Sweco, Skanska och MTR, som kör Stockholms tunnelbana, sin vision för Stockholm 2070. Där finns tankar om bostadsbyggande, transporter och mycket annat.

Och i Vivalla i Örebro samarbetar Skanska, kommunala Örebro Bostäder och Arbetsförmedlingen för att rusta upp bostäder och medverka till ett socialt lyft, bland annat genom att skapa en väg till jobb för boende som saknar arbete.

Innebär detta ett underkännande av politiker och myndigheter?

Frågan går till Skanskas vd och koncernchef, Johan Karlström:

– Ja, och det finns anledning för oss som ett stort företag att ta ansvar. Vi vill inte stå vid sidan av och titta på, Skanska är en stor samhällsbyggare som vill vara med och påverka, säger Johan Karlström.Vill du läsa hela reportaget? Du hittar det på sid. 14-17 i Byggindustrin 24/2013 som är ute den 16 augusti. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Relaterade artiklar

Byggprojekt i Örebro är social succé

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.