torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Fortsatt tapp i Stockholm för Veidekke – infrastruktur växer

Publicerad: 11 maj 2023, 06:56

En avslutad tvist med Statens Vegvesen tynger Veidekkes resultat i första kvartalet 2023.

Foto: Veidekke

En löst tvist med norska Statens vegvesen tynger Veidekkes resultat med 110 miljoner. I Sverige fortsätter byggverksamheten i Stockholm att dra ner lönsamheten – men aktiviteten ökar inom infrastruktur.

Ämnen i artikeln:

SvepetVediekkeVeidekkeJimmy Bengtssondelårsrapportinfrastrukturbostadsbyggandebostadsutveckling

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Veidekke omsatte 9,5 miljarder norska kronor under första kvartalet 2023. Rörelseresultatet före skatt landade på -37 miljoner kronor. Men då är resultatet av den förlikning som bolaget nu har gjort med Statens vegvesen i en långdragen tvist. Inkluderat låg resultatet på -147 miljoner kronor.

Läs även: Land, vatten, berg: Så tacklar Slussen utmaningarna i megaprojektet

Veidekke och Statens vegvesen ingick 2015 ett avtal om utbyggnaden av projektet E39 Svegatjørn–Rådal utanför Bergen. Projektet slutade i flera tvister, bland annat om slutuppgörelsen. Tvisten om slutuppgörelsen togs till rättslig huvudförhandling i september 2023, men parterna är nu eniga om en förhandlad lösning och ärendet är därmed avslutat. Förlikningen innebär en negativ resultateffekt för Veidekke för -110 miljoner norska kronor i första kvartalet. På sikt får förlikningen en positiv likviditetseffekt på 300 miljoner, som kommer under andra och tredje kvartalet.

– Detta har varit en sak som har följt oss i många år och som både vi och byggherren brukat mycket tid och resurser på. Även om utfallet av förhandlingarna inte blev som vi tänkt oss, ser vi fram emot att få lägga denna sak bakom oss, säger koncernchefen Jimmy Bengtsson i ett pressmeddelande.

Stor variation mellan marknaderna

Bortsett från tvisten är Jimmy Bengtsson nöjd med kvartalet och menar att tillgången på projekt har varit god under början av året.

– Det är dock stor variation mellan de olika geografierna och marknadssegmenten. Marknads­effekten är tydligast i bostadssegmentet i Sverige, där vi redan nu ser en nedgång i aktivitet. För övriga geografier och marknadssegment är det mer osäkerhet kring aktivitetsnivåerna för nästa år, säger han.

Läs även: Så ska Veidekke vända lönsamheten i Stockholm: "Vi är säkra på att vi kommer att lyckas"

Byggverksamheten i Sverige såg en betydligt lägre vinstmarginal i kvartalet (0,5 procent) jämfört med samma period i fjol (1,4 procent). Bostadsprojekten i Stockholm tynger mest, men även lägre intäkter i Skåne. Göteborgsverksamheten i dotterbolaget BRA har dock gått starkt.

Den svenska infrastrukturverksamheten växer med flera stora projekt som har räknats hem i kvartalet och marginalen förbättras något från fjolåret, även om den fortfarande ligger på negativa -0,7 procent

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev