Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Friskvården läggs på företagen

Publicerad: 20 april 2009, 11:24

Efter omkring sex år läggs nu Aktiv Byggare ner som ett projekt i Sveriges Byggindustriers regi. I stället ska företagen själva ta över stafettpinnen.


– Det har varit ett väldigt bra projekt men nu är det dags att företagen tar över. Hittills har Aktiv Byggare varit koncentrerat till Stockholm och Mälardalen. Vi vill sprida det över landet, säger Jan Petschler som är regionchef för BI i Norra Norrland och har ansvarat för Aktiv Byggare inom BI.

Kring sommaren läggs Aktiv Byggare i BIs regi ner.

– Det finns böcker och band som nu ska användas för att sprida friskvården enligt Aktiv Byggares koncept till BIs medlemsföretag, säger Jan Petschler.

Plask och lek ger friskare byggare

Det är onsdag eftermiddag i mars. Ett gäng från NA Bygg i Hallsberg tar paus från isande vårvintervindar. Nu ska de träna aqua bike i Alléhallen i Hallsberg.

Deras träning ingår i hälsoprojektet Aktiv Byggare som de har deltagit i under vintern och våren. På försommaren får de veta resultatet.

Nästan åtta av tio medarbetare på NA Bygg i Hallsberg säger att de har bra hälsa. Samtidigt befinner sig sex av tio i riskgruppen, det vill säga att de ligger i riskzonen för ohälsa i framtiden.

– Målet är att minska arbetsskadorna och att så många som möjligt ska leva sundare, säger Cecilia Redgren Gomes, projektledare på Aktiv Byggare på Sveriges Byggindustrier – BI.

Att omkring 60 procent av medarbetarna på en arbetsplats befinner sig i riskgruppen är ingen ovanlighet.

– Det är så det brukar vara. Men efter att man har gått igenom hälsosatsningen, med anpassade aktiviteter och en uppföljning, brukar det vara tvärtom, bara 40 procent ligger kvar i riskgruppen och 60 procent ligger i friskgruppen, säger Cecilia Redgren Gomes.

NA Bygg är en av referensarbetsplatserna i Aktiv Byggare. I den hälsoenkät som Cecilia Redgren Gomes gjorde på NA Bygg betraktas man som fysiskt aktiv om man motionerar minst 30 minuter per dag i genomsnitt.

Med den definitionen var hälften av medarbetarna på NA Bygg fysiskt inaktiva. Fyra av tio yrkesarbetare och sju av tio tjänstemän var fysiskt inaktiva.

Samtidigt var det ungefär åtta av tio medarbetare som upplevde sin hälsa som bra. Här var fördelningen omkring sju av tio tjänstemän och nio av tio yrkesarbetare.

– Det är vanligt att man mår bra även om man är fysiskt inaktiv. Men det varar inte hur länge som helst, ofta visar sig problem som värk och dålig ork när man kommer upp i 50-årsåldern, säger Cecilia Redegren Gomes.

Vad är det som avgör om man hör till riskgruppen eller friskgruppen enligt Aktiv Byggare? Förutom fysisk aktivitet handlar det om frågor och faktorer som upplevd hälsa, sovvanor, rökning och kondition. På NA Bygg deltar 37 personer i Aktiv Byggare. Av dem är 27 yrkesarbetare, alla män. Tio tjänstemän deltar, varav två kvinnor.

I programmet ingår en mängd aktiviteter, delvis på arbetstid. Det handlar om allt från boxpass och cirkelträning till spinning och aquabike. Där ingår också rök- och snusavvänjning och en kost- och matlagningskurs. En slumpmässigt utvald grupp har också fått pröva på mental träning.

I maj och juni får deltagarna en utvärdering där de får veta resultatet av sina mödor. Och troligen har då vågen tippat över, så att en klar majoritet av medarbetarna tillhör friskgruppen.

Fakta
Sammanlagt har 119 personer deltagit i Aktiv Byggares delprojekt med referensarbetsplatser. Anställda vid tre arbetsplatser eller företag har deltagit: Peabs bygge Paradiset på Kungsholmen i Stockholm, NA Bygg i Hallsberg och en filial av NVS-företagen med säte i Västerås, Enköping och Köping.

BJÖRN DICKSON- bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.