Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Fullt upp för AF Gruppen i Sverige: ”Vi har haft ett bra år”

Publicerad: 12 november 2021, 15:14

Den norska byggkoncernen AF Gruppen får ett allt starkare fäste i Sverige. Dotterbolaget Kanonaden är en av de verksamheterna som har gått bäst i det senaste kvartalet, berättar Andreas Rydbo, vd för AF Sverige.

Foto: Pavel Koubek / Anders Siljevall

När den norska byggkoncernen AF Gruppen presenterar sin rapport för kvartal tre visar den svenska verksamheten på ett stabilt resultat och en rekordstor orderstock.


Ämnen i artikeln:

AF Gruppen

AF Gruppen har under de senaste åren expanderat sin verksamhet i Sverige, och den positiva utvecklingen i öst ser ut att fortsätta.

– Vi har haft hög aktivitet i alla bolag och bra resultat i flera av dem. Orderingången är hög och vi har börsanmält ett stort antal kontrakt som är värda över 100 miljoner kronor, säger Andreas Rydbo, vd för AF Sverige.

LÄS MER: Så har norska AF Gruppen vuxit till en storspelare i svenska byggbranschen

AF Sverige består i dag av bolagen AF Bygg Syd, AF Projektutveckling, AF Härnösand Byggreturer, AF Prefab Mälardalen, HMB och Kanonaden Entreprenad. Tillsammans har bolagen 841 anställda.

Utanför AF Sverige har den norska koncernen verksamhet i Sverige också genom dotterbolaget Betonmast och AF Anlegg som sedan i fjol arbetar med Lovön-projektet inom Förbifart Stockholm.

AF Sveriges intäkter för tredje kvartalet 2021 uppgick till 958 miljoner norska kronor, en ökning från 870 miljoner för samma period i fjol. EBIT-resultatet ökade till 51 miljoner, jämfört med 48 miljoner samma period i fjol.

Framför allt är det anläggningsföretaget Kanonaden och rivningsföretaget AF Härnösand Byggreturer som bidrar positivt till resultatet. Men framöver är det en hög nivå på de flesta håll.

– Kanonaden har under året fått in många stora uppdrag inom vindkraft och logistik och det ser ut att hålla i sig även framöver. På byggsidan ser vi en fortsatt hög nivå på bostadssidan, men vi har också levererat flera skolprojekt i Mälardalen, säger Andreas Rydbo.

AF Projektutveckling har haft stor aktivitet och har bland annat sålt projektet Celsiusgatan, som har genomförts tillsammans med Aspelin Ramm. Dessutom har företaget flera samarbeten med Obos, bland annat på Skeppsbron i Göteborg.

– Vi genomför all projektutveckling genom joint ventures. Det blir en bättre riskspridning och vi kan genomföra fler projekt. Dessutom får vi en större kontaktyta då vi både kan hitta projekt själva och bli kontaktade av eventuella partners, säger Andreas Rydbo.

LÄS MER: Norsk duo utvecklar bostäder i Göteborg

Framtiden för Cementas produktion i Slite är en stor osäkerhetsfaktor för hela branschen och AF Sverige är inget undantag. Bolaget har förberett sig så gott det går.

– Vi har gått igenom projektportföljen och har konstaterat att vissa projekt inte kommer att påverkas, medan andra kommer att drabbas direkt om det blir brist på cement. Det är svårt att värja sig, men vi har gjort vår hemläxa för att kunna förbereda oss så gott det går, säger Andreas Rydbo.

AF Sverige kommer framöver att satsa på att bli större, men ett starkt resultat kommer att gå före tillväxt. 

– Säkerheten är också i fokus. Det är en del av AF Gruppens dna. Sen är vi inte främmande för nya förvärv om möjligheten skulle dyka upp, säger Andreas Rydbo.

 

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

AF Gruppen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.