lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Gapet mot Riksbankens inflationsprognos vidgas

Publicerad: 12 augusti 2022, 11:15

Inflationen i Sverige sjönk i juli, men väntas stiga igen i höst.

Foto: Getty images

Den svenska inflationen sjönk i juli till följd av lägre energipriser och landade under Riksbankens prognos. Men mycket talar för att siffrorna vänder uppåt igen i höst.

Ämnen i artikeln:

byggkontraktinflationelproduktion

– Lägre priser för el samt drivmedel bidrog till att inflationstakten sjönk för första gången sedan januari, kommenterar Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Inflationstakten i juni steg till 8,5 procent, vilket är den högsta siffran sedan juli 1991. Men har dämpats till cirka 8,1 procent i juli, enligt Infronts analytikerenkät. Riksbankens prognos var 7,6 procent.

Priset på el har fluktuerat i juli de tre senaste åren. I år noterades en sänkning, vilket får Handelsbanken att räkna med en inflation på 8,2 procent i juli. Swedbank räknar också med att KPIF-inflationen sjunker men till 8,3 procent i juli, till följd av lägre priser på el och drivmedel. Men det blir en ”kortvarig respit” innan stigande gaspriser i Europa får elpriserna att skjuta i höjden senare i år.

”Vi har reviderat upp inflationsprognosen för återstoden av året och förutspår nu att KPIF når över 9 procent i årstakt under det fjärde kvartalet. Den enskilt viktigaste förklaringen till upprevideringen är den anmärkningsvärda situationen på gasmarknaden med strypta leveranser från Ryssland och kraftiga prisökningar som följd”, skriver Swedbanks analytiker Carl Nilsson och Knut Hallberg i ett marknadsbrev.

Läs även: Klimatomställningen kan ge stigande inflation: ”En räntehöjning kommer komma lite tidigare” 

Även en prissänkning för drivmedel och kläder noterades förra månaden. Däremot har flyg, charterresor och livsmedelsprodukter blivit dyrare.

– Mejeriprodukter och grönsaker brukar oftast ha en prisökning i juli, men har ökat mer än vanligt denna gång, säger Carl Mårtensson.

Den underliggande inflationen, KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE), väntas däremot stiga till 6,6 procent i juli, från 6,1 i juni, vilket skulle vara det högsta utfallet sedan december 1991. Här var Riksbankens prognos 5,8 procent, Handelsbankens 6,5 procent och Swedbanks 6,7 procent. 

Läs även: Så kan du ro i land en omförhandling när när avtalet försämrats av inflationen 

Swedbank tror att den höga inflationen får Riksbanken att höja styrräntan med 75 punkter vid nästa möte i september.

Teresa Ahola

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev