Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Grahams avgång ingen överraskning

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Att Skanskas vd Stuart Graham kliver av nästa år var väntat. "Han har sagt att han skulle avgå 2008", säger Jonas Andersson, analytiker på ABG Sundal Collier, som följt byggbranschen i många år. Johan Karlström spås bli efterträdare på vd-stolen.


Det är få av branschens bedömare som tror att Stuart Grahams avgång kommer att innebära någon stor förändring för Skanskas verksamhet.
- Det var väntat och kommer inte att påverka börskursen och inte heller strategier och mål. De är satta av styrelse och huvudägare att gälla fram till 2010, säger Jonas Andersson.

Detta pekar mot att det blir en intern kandidat som kommer att träda i Stuart Grahams ställe. Namnet på allas läppar är Johan Karlström, idag chef över Skanskas USA-verksamhet. Det var också från den positionen som Stuart Graham rekryterades för fem år sedan.
- Det kommer nog att bli han och då känns det inte som det kommer att hända så mycket. Det kan se ut som en stor förändring att man byter vd, men jag bedömer att bolagets strategi ligger kvar som förut, säger Niclas Höglund, analytiker på Swedbank.

Han betonar att det alltid finns en viss osäkerhet när man byter vd, men att Stuart Graham lämnar ett bolag i fint skick. Under sina knappt tio år i Skanskas ledning har han drivit en konsekvent linje mot ökad lönsamhet.
- Stuart Graham har varit en försiktig general som kommunicerat ett tydligt budskap att lönsamhet går före volym, att man alltid måste se över risker och ta bra betalt för riskerna. Han har också klarat att hantera turbulensen på den amerikanska marknaden ett bra sätt, säger Niclas Höglund.

En viss osäkerhet skapar ett vd-byte emellertid alltid.
- Osäkerhetsfaktorn nu är att vi inte vet vem som blir efterträdare, man kan ju undra varför de inte går ut med det på en gång. Det är möjligt att Johan Karlström inte är så given, även om han uppfattas som klockren. Man ska inte utesluta något, säger Niclas Höglund.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.