Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Granskningsstandard får uppmärksamhet i England

Publicerad: 22 februari 2019, 09:33

Jimmy Forsberg, Skanska, har fått berätta utomlands om hur svenska byggbranschen samverkar kring en standard för granskningskommentarer.

Foto: Anders Siljevall

Beastprojektet Effektivare granskning har fått spridning utomlands. Standarden för statushantering av granskningskommentarer var tema för ett webbsänt rundabordssamtal i The B1M, en stor Youtube-kanal inom bygg.


En av de medverkande var Jimmy Forsberg, Skanska, som har varit med och tagit fram Effektivare granskning inom Beast. Frågeställningen var: ”Varför används inte standardiserad ritningsgranskning  i Storbritannien?”. De övriga medverkande, representanter från stora byggentreprenörer i landet, var positiva och såg inga hinder att samverka kring att ta fram en egen standard.

Samtalet har fått ringar på vattnet och Jimmy Forsberg har nu bjudits in till ett nytt möte med brittiska byggentreprenörer för att diskutera en standard för granskning.

– Det är jätteroligt att få sitta med som referens och att de vill arbeta vidare med något som vi har uppfunnit, säger Jimmy Forsberg.
Ett första inledande möte hölls i februari i London med större byggentreprenörer i UK där följande är med; Multiplex, Willmott Dixon, Osborne, Mace Group, Sir McAlpine och Kier Group.

– Vi får se vart det tar vägen sedan. För Skanskas del kan det här ju vara till stor vinning eftersom vi är verksamma i Storbritannien och redan arbetar med Effektivare granskning, säger Jimmy Forsberg.

Ulf Larsson, ordförande i Beast ser det som en tung merit för föreningen.

– Självklart tycker alla delaktiga i Effektivare granskning att detta är roligt. Det är inget vi kunde drömma om vid starten. Om UK och USA skulle ta efter blir utvecklingen att fler systemstöd enklare kan stödja processen. Vi har redan från start haft löpande kontakt och återvunnit en hel del erfarenheter genom Sasha Reed på mjukvaruföretaget Bluebeam som har en liknande samverkan i USA som drivs inom Beast arbetsutskott bygghandlingar med medlemsorganisationen CPC, Construction Progression Coalition, säger Ulf Larsson, operativt stöd NCC Building och ordförande i Beast arbetsutskott Bygghandlingar.

Uppmärksamheten utomlands för också fram budskapet om en svensk byggsektor som jobbar tillsammans.

– Vi lyfter fram att det är en bra branschutveckling i Sverige med Beast, BIM Alliance, SIS, Svensk Byggtjänst med stöd av SBUF-finansiering som skapar dessa förutsättningar, något som Sverige kan vara stolta över att det diskuteras i UK och USA, säger Ulf Larsson.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.