Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Gratisprogram ska sälja fasader av fibercement

Publicerad: 8 oktober 2008, 12:34

Cembrit Tepro lanserar ett gratis tilläggsprogram till arkitektverktyget ArchiCAD. Programmet kallas Smart Façade Tool och ska sälja fler fasadskivor av fibercement, hoppas bolaget.


I framtiden kommer sannolikt alla fysiska byggvaror finnas som virtuella objekt i en stor objektsdatabas någonstans ute på nätet. Objekten hämtas in i olika BIM-verktyg så att arkitekter, byggherrar, kunder och andra i en 3D-simulering kan se exakt hur byggnaden kommer att se ut när den är färdig.

Fönster, dörrar, köksinredning och fasader har rätt färg och form. De virtuella varorna kan också innehålla övrig information som u-värde och vikt.

I väntan på att en gemensam standard för objekten ska ta form skapar allt fler bolag sina egna virtuella byggvaror och plug in-program riktat till något av marknadens stora CAD-program.

Cembrit Tepro är det senaste exemplet. Med ett tilläggsprogram till arkitektverktyget ArchiCAD hoppas bolaget sälja fler fasadskivor av fibercement. Programmet kallas Smart Façade Tool och är kopplat till ett produktbibliotek som innehåller Cembrits alla fasadskivor i rätt format.

När programmet installeras får ArchiCAD en extra meny med nya funktioner för kalkylering och utplacering av skivorna på fasaden. Smart Façade Tool hittar ArchiCAD–modellens fönster och dörrar samt föreslår placeringar av foglinjer.

Programmet kan laddas hem gratis av arkitekter och entreprenörer. Målet är att göra Cembrit Tepros skivor konkurrenskraftiga mot andra typer av fasadbeklädnader, enligt Anna Ranow, marknadschef på bolaget.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.