lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Halv miljard till strategisk partnering

Publicerad: 18 maj 2015, 11:38

Bild 1/2  Enligt Fredrik Elmgren, affärschef på NCC Construction, är partnering nyckelkomponenten i NCC Hållbar Renovering. Foto: NCC

Nu tar Stockholmshem ett nytt grepp för att rusta upp fastigheter byggda under miljonprogrammet. De har tecknat ett ramavtal om strategisk partnering med NCC Construction, JM Entreprenad och Byggpartner i Dalarna. Avtalet omfattar en satsning på 500 miljoner kronor under en treårsperiod.

Ämnen i artikeln:

miljonprogrammetNCCStockholmshemJMByggpartnerbyggkontraktenergieffektiviseringrenoveringrestaurering

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Nina Wahlberg, chef på Stockholmshems teknikenhet, berättar att avtalet täcker ungefär hälften av de kommande tre årens renoveringar.

– Vi har underhållit våra 40- och 50-talsfastigheter. Nu kommer de som är byggda på 60- och 70-talen och till viss del fastigheter byggda på 80-talet. Det gör att vi måste fokusera, säger hon.

Enligt Nina Wahlberg är avtalet för strategisk partnering är ett sätt att utnyttja resurserna som Stockholmshem avsätter till upprustning maximalt.

– Det här är inte bara ett avtal. Det handlar om ett beslut att samarbeta på ett djupare plan, säger hon.

På första plats i ramavtalsupphandlingen kom NCC Construction. På andra och tredje plats kom JM Entreprenad respektive Byggpartner i Dalarna.

– NCC får frågan först men jag tror att vi kommer att jobba med alla tre. Det blir svårt för en part att ta hela volymen, säger Nina Wahlberg.

Stockholmshems avtal med NCC Construction gäller upprustning enligt NCC Hållbar Renovering, ett koncept som NCC lanserade för några år sedan. Genom att hitta synergieffekter mellan renovering, energieffektivisering och framtida underhåll ska konceptet öka det ekonomiska utrymmet att rusta upp gamla fastigheter.

Enligt Fredrik Elmgren, affärschef på NCC Construction, är partnering nyckelkomponenten i NCC Hållbar Renovering.

– Det vi erbjuder är inte ett paket som alltid ser lika ut. Det är en process som måste ske på kvartersnivå. Med partnering kan vi komma in tidigt i projektet och göra en behovsanalys. Då kan vi också identifiera möjliga synergieffekter, säger han.

Som exempel på en synergieffekt nämner Fredrik Elmgren det som sker om fastighetsägaren bygger bort platser som hyresgästerna upplever som otrygga. Genom att förändra miljön så att den blir tryggare blir området mer attraktiv för de boende – och sannolikt minskar också skadegörelse på platsen. Fastighetsägaren får alltså både en mer attraktiv fastighet och lägre underhållskostnader.

Enligt Nina Wahlberg är innehållet i avtalen med JM Entreprenad och Byggpartner i Dalarna snarlikt NCC:s koncept.

– NCC har valt att packa ihop sitt erbjudande och kalla det för ett koncept. Men ärligt talat skiljer sig innehållet lite mellan entreprenörerna. Där finns många likheter, säger hon.

Till hösten räknar Stockholmshem med att sparka igång de första projekten inom ramavtalet.

– I ett första skede är det fyra områden i södra delen av Stockholm som är aktuella. Men inga beslut är tagna och jag kan inte berätta vilka områden det gäller innan vi informerat våra hyresgäster, säger Nina Wahlberg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev