Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Hans Tilly bemöter kritiken: "NCC står för utpressningen"

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Olle Ehrlén attackerar Byggnadsarbetarförbundets ombudsmän i en debattartikel. Det får Byggnads ordförande Hans Tilly att reagera, inte minst eftersom NCC-chefen också är ordförande i Sveriges Byggindustrier (BI).

-Det är oroväckande med ett sådant angrepp av en nyvald BI-ordförande när vi ska sätta oss i avtalsförhandlingar. Angrepp är alltid dåligt och jag trodde att vi var på väg att hitta ett samförstånd, säger Hans Tilly.

Tvisterna har varit många den senaste tiden när ackordsförhandlingar har strandat på byggen runt om i landet. En beskrivning både Olle Ehrlén och Hans Tilly skriver under på.

-Klimatet är dåligt och vårt syfte på central nivå har varit att klara ut det. Jag trodde att han hade andra metoder för det, säger Hans Tilly.

NCC-chefen lyfter fram den strandade löneförhandlingen i Jönköping och presenterade det bud som arbetslaget tackat nej till: 58 000 kronor i månaden.

-Man kan inte jämföra äpplen och päron. Han jämför summorna från ett skiftarbete tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan vid en glidformsgjutning med grundlönen för brandmän, utan deras OB-tillägg.

Hans Tilly reagerar också på en skrivning om att det är besvärande för arbetsgivarna att man måste ha ackordsöverenskommelsen skriftligt innan ett bygge startar. Enligt Byggnads ordförande är det något som facket tvingats till efter att ha förlorat ett mål i Arbetsdomstolen om detta som BI drev.

Finns det någon anledning för Byggnads att ligga lågt med tanke på den internationella konkurrensen?
-Nej, vi anser att vi har ett kollektivavtal som ska följas oavsett om det gäller svenska eller utländska byggnadsarbetare. När vi sitter och diskuterar är vi alltid överens om att avtalet ska gälla och att det ska vara goda arbetsvillkor. Sedan kan man alltid diskutera nivån och om den kommer vi nog alltid att ha olika uppfattningar. Det är naturligt att arbetsgivarna tycker att den är för hög medan vill ha upp den.

Har ni förändrat ert arbete och ställer hårdare krav nu?
-Nej, men det är klart att det finns en besvikelse när man inte löser förhandlingarna ute på arbetsplatserna. Inte minst om det är som i Jönköping där man tar in andra och sätter dem på grundlön.

NCC Polska utför nu gjutningen i Jönköping där NCC och arbetslaget inte kom överens i löneförhandlingarna. Hans Tilly vänder på Olle Ehrléns anklagelser om utpressningsförsök av Byggnads ombudsmän.

-Jag vet inte vad han menar med utpressning men vad är detta? Om inte byggnadsarbetarna sänker sina löner tar vi in utländska arbetare till lägre löner. Det är väl utpressning om något.

Läs också:
Olle Ehrlén kommenterar artikeln:
"Debatten har varit ensidig"

Olle Ehrlén i debattartikel:
Utpressningsförsök av ombudsmän

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.