Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Här är Byggarna som satsar mest på reklam

Publicerad: 16 maj 2019, 04:38

Byggindustrin har tagit reda på hur byggarna når ut genom bruset.

Illustration: Mattias de Frumerie

JM och Riksbyggen är de företag inom bygg som satsar allra mest på reklam. Byggindustrin har med hjälp av Sifo ringat in vilka samhällsbyggare som syns och hörs mest i tidningar, radio och tv.


Reklam ska fånga din målgrupps uppmärksamhet och väcka en reaktion. Målgruppen ska bli intresserad, minnas ditt budskap och ditt varumärke. Samhällsbyggnadsbranschen lägger stora summor varje år på marknads-föring, och med hjälp av Sifo-Kantar kan Byggindustrin presentera vilka branschföretag som satsar allra mest på att synas. Men även om byggbranschen satsar mycket så står de bara för knappt en procent av andelen medieinvesteringar som gjordes i Sverige 2018.

– Listan toppas av reklam för kasinon följd av livsmedelskedjorna och personbilsreklam, säger Lars Näsström, ansvarig för Sifos reklammätningar.

Sifo-Kantar studerar varje år drygt 700 medier inom tv, radio, dagspress, bio, utomhusreklam och på digitala sajter, till exempel hemsidor. Sedan noteras vilket företag som står bakom annonsen och vad den typen av annons kostar enligt prislistan.

– Det förekommer ofta rabatter så annonsören har sannolikt inte betalat exakt de belopp som finns med i vår sammanställning. Men storleksmässigt brukar det stämma tämligen väl vilka som syns mest och vilka som syns mindre, säger Lars Näsström.

Summeras de senaste tio åren ligger JM i topp tätt följd av Riksbyggen. Peab, Skanska och NCC kommer en bit därefter och bildar tillsammans med HSB, Ikano Bostad och Veidekke en grupp bestående av åtta företag som synts mest i media och dessutom har stått för hälften av all annonsering de senaste tio åren från samhällsbyggnadsbranschen.

Läs mer: Så tänker byggarna som satsar mest på reklam.

Begränsas urvalet däremot till hur det såg ut enbart under 2018 så toppar Riksbyggen följd av JM, som tillsammans står för en tredjedel av all reklam från byggsektorn i Sverige. Efter dem seglar den avsevärt mycket mindre aktören Hökerum Bygg från Ulricehamn in på listan. Obos, NCC och HSB följer därefter för 2018.

– JM och Riksbyggen har varit stora i alla år, de är i en kategori för sig, säger Lars Näsström.

Frågan är bara om företagen får igen pengarna? Andreas Rosenlew är varumärkesexpert på mediebyrån Grow och har jobbat med företag från byggbranschen. Han ställer sig frågande till om satsningarna som han ser att en del av företagen gör skapar ett värde som står i proportion till investeringarna.

– Jag tror många gånger att det vore bättre om de utvecklade sina byggmetoder och kundupplevelser i stället, säger han.

Byggbranschen står för en betydande del av klimatpåverkan. Dessutom byggs det fortfarande på ett sätt som inte skapar de mest hälsosamma byggnaderna, påpekar han.

– Hälsa och hållbarhet är aspekter som uppmärksammas mer och mer av beställare och slutanvändare. Att göra den typen av byggnader och bostäder ekonomiskt tillgängliga för vanliga människor är en nyckelfråga, säger han.

Visserligen anser nog många i samhällsbyggnadsbranschen att de redan i dag satsar stort på hållbarhet, men det är inte tillräckligt för att locka framtidens kunder, anser Andreas Rosenlew.

– Det som görs inom hållbarhet i byggsektorn står inte i paritet med FN:s globala mål. Sett ur det perspektivet handlar mycket av det som kommuniceras ut i stället om green-washing, säger han.

Andreas Rosenlew talar om att förr så var mediekonsumtionen mer begränsad och det gick att få större effekt av annonser med ett enkelt budskap. För att marknadsföring ska fungera nuförtiden måste man ha något att berätta och det måste vara äkta.

– Då blir det viktigt att på riktigt jobba med sådant som förbättrat resursutnyttjande, en mer digitaliserad byggprocess, ökat fokus på hållbarhet och livscykeltänk samt hur olika byggmaterial påverkar hälsan.

Han fortsätter:

– Målgrupperna i dag är mer kritiska i sin bedömning av budskap. De kräver bättre innehåll, äkthet och mer transparens som styrker att det som sägs också stämmer. Först då får kommunikationen en bestående effekt. Att inte svälja allt som sägs är en utveckling som har kommit i och med framväxten av sociala medier.

Läs mer: Så når du ut i det digitala landskapet.

Det företag gör kommenteras allt mer, det skapas debatt och polemik, och det finns många kanaler även för en missnöjd kund att nå ut i. Därför blir relationen till kunden en oerhört viktig del i marknadsföringen. Det är inte bara finansiella eller funktionella värden som avgör, utan också emotionella och sociala.

– Då måste den som bygger tänka i större cirklar än enbart att här har vi en tomt och nu bygger vi på den. Det gäller mer och mer att involvera dem som berörs av ett bygge, både grannar och de som ska flytta in. De vill vara delaktiga, få information under byggtiden, erbjudas mötesplatser och känna att de delar samma värderingar som den som bygger, säger Andreas Rosenlew.

Eva Ossiansson är universitetslektor i marknadsföring vid Göteborgs universitet. Även hon redogör för hur varumärket blivit allt viktigare för företag som vill särskilja sig. Att bara konkurrera genom pris handlar enbart om att tvingas skära kostnader.

– Det går inte att ropa ”kom och köp” längre och det går inte att jobba med priset lika mycket i marknadsföring. Transparensen är så stor numera, det finns till och med sajter som hjälper oss att jämföra priset för samma vara. Förr kunde man ha olika priser på olika marknader, men det fungerar knappast längre, säger hon.

I dag finns ett likvärdigt alternativ till så gott som allt som säljs. Återstår gör då att jobba mer med sitt varumärke. Hur ska ett företag tänka som vill jobba med just den biten?

– Börja med att ställa dig som företagare frågan om vem som skulle sakna er om ni inte fanns. Kan man inte svara på den frågan är det ett problem, för om inte du själv kan det, hur skulle då kunden kunna göra det? säger Eva Ossiansson.

Först efter att företaget lärt känna sig självt kan de börja bygga sitt varumärke, enligt henne.

– Fokusera på grundläggande värderingar och ta reda på vad det är dina kunder värdesätter i sina liv, det kommer att påverka. Börja tänka målgrupp, säger hon.

Var även tydlig i din kommunikation och lev upp till dina varumärkeslöften, råder Eva Ossiansson.

– Det är svårt att dölja fel, och kunderna har tillgång till många kanaler där de kommer att klaga om till exempel det hus de har köpt inte håller måttet. Om du gör fel måste du som företagare vara tydlig med att åtgärda dem och inte stoppa huvudet i sanden.

Att jobba med de nöjda kunder som du redan har, eller har haft, och utnyttja kraften i dem är en väg att gå som många gånger inte utnyttjas till fullo.

– Släpp inte dina kunder för lätt, utan ta hand om dem. Och skapa inte missnöjda kunder, säger Eva Ossiansson.

De tunga marknadsförarna i branschen

1. Toppduon

De två branschföretag som satsade mest på marknadsföring under 2018 fanns i ett spann på mellan 59 miljoner och 79 miljoner kronor:

■ JM
■ Riksbyggen

2. Upp till 22 miljoner kronor

De branschföretag som under 2018 fanns i ett spann på mellan 3 miljoner och 22 miljoner kronor:

■ Boklok
■ Castellum
■ Convendum
■ HSB
■ Hökerum Bygg
■ Ikano Bostad
■ Jernhusen
■ LA Takvård
■ Ljusterö skärgårdsby
■ Magnolia Bostad
■ Näsby slottspark
■ Obos
■ Oscar Properties
■ Peab
■ Seniorgården
■ Serneke
■ Skanska
■ Tectorius
■ Veidekke
■ Volito
■ NCC

3. Strax över miljonen

De branschföretag som under 2018 fanns i ett spann på mellan 1 miljon och 2,9 miljoner kronor:

■ Abacus Byggare
■ Areim
■ Aros Bostadsutveckling
■ Assemblin
■ Balder Fastighet
■ Borstahusen
■ Informationsdesign
■ Botrygg Bygg
■ Bravida
■ Es Fastighetsbolag Örebro
■ Eurocontact Comfort Home
■ Fast Partner
■ Formbetong
■ GBJ Bygg
■ Hemfosa Fastigheter
■ Humlegården Fastigheter
■ Huscompagniet
■ Index Residence
■ Industrisanering Södermanland
■ Kärnhem
■ Lindbäck Bygg
■ Lindbäck Fastigheter
■ Malmö Kommunala Bostad
■ Midroc Construction
■ Midroc Property Development
■ Nyfosa
■ QTF Sweden
■ Selvaag Bolig
■ SSM
■ Stabtech.se
■ Steen & Ström Sverige
■ Svenska Bostäder
■ Tekniska Verken
■ Tierpsbyggen
■ Täby Park
■ Viktor Hanson  
■ Willhem

Källa: Sifo-Kantar.

Sifo-Kantar studerar varje år drygt 700 medier inom tv, radio, dagspress, bio, utomhusreklam och på digitala sajter, till exempel hemsidor. Här noteras vilket företag som står bakom annonsen och vad den typen av annons kostar enligt prislistan. Eftersom det förekommer rabatter så har annonsören sannolikt inte betalat exakt de belopp som finns med i sammanställningen. Men storleksmässigt brukar det stämma relativt väl vilka som är mest synliga, uppger Sifo. Byggindustrin har valt att publicera alla företag inom bygg som satsade över en miljon kronor 2018.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.