lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Här är konsulterna som ska planera för tunnelbanan till Älvsjö

Publicerad: 10 februari 2022, 09:13

Två konsultfirmor får uppdraget att realisera tunnelbanan till Älvsjö. Bilden är från en av arbetstunnlarna i Nacka.

Foto: Anders Siljevall

En företagsduo blir ansvariga konsulter för utbyggnaden av tunnelbanan från Fridhemsplan till Älvsjö.

Ämnen i artikeln:

tunnelbanaRambollbyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Afry och Ramboll har tillsammans vunnit uppdraget att realisera den nya tunnelbanelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

I uppdraget ingår bland annat ansvar över produktionsfrågor som byggbarhet och energibalansräkning, samt lokalisering av etableringsområden och arbetstunnlar. Uppdraget påbörjas omgående och beräknas vara avslutat under 2024.

LÄS ÄVEN: Här är entreprenaderna på tunnelbanan som ska handlas upp i år: ”Arbeten för drygt 4 miljarder kronor” 

Den nya tunnelbanesträckningen kommer att få nya stationer vid Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstafältet, Årstaberg, Östberga och Älvsjö. Det innebär fyra helt nya tunnelbanestationer och två nya stationer i anslutning till nuvarande.

Afry och Ramboll har tillsammans en mycket erfaren och kompetent organisation. Båda företagen har lång erfarenhet av planering och projektering av tunnlar och stationer. Planerad byggstart är 2025 och planerad trafikstart är 2034.

I uppdraget ingår att ansvara för produktionsfrågor som byggbarhet, masshantering, livscykelkostnad, energibalansräkning, kostnad, tidplan samt lokalisering av etableringsområden och arbetstunnlar för att realisera tunnelbanelinjen från Fridhemsplan till Älvsjö.

– Det här projektet har stor betydelse för kollektivtrafiken i Stockholm och vi är otroligt glada att tillsammans med vår samarbetspartner Ramboll få förtroendet att bidra till att främja det klimatsmarta resandet och accelerera omställningen till ett hållbart samhälle, säger Folke Sandberg, affärsområdeschef på Transportation på Afry, i ett pressmeddelande


LÄS ÄVEN: Förbifarten, Tunnelbanan, Västlänken – Så såg anbuden ut i megaprojekten

Uppdraget koordinerar och styr även hållbarhetsfrågorna i hela projektet. Det innebär att projektmål för sociala, ekologiska och ekonomiska frågor formuleras och följs upp kontinuerligt. Exempel på områden som ingår är klimatnytta, tillgänglighet och robusthet. Indikatorer för certifieringen Ceequals inarbetas i detta.

– På Ramboll har vi alltid arbetat för att utveckla samhällen där både människor och miljö kan blomstra. Därför ser vi särskilt fram emot att få jobba in olika hållbarhetsaspekter i genomförandefrågorna, tillsammans med AFRY. Det är en nyckel till att bygga in ett ansvarsfullt och framtidssäkrande tänk i helheten och driva ett hållbart projekt i slutändan, säger Åsa Zeinetz, chef för Ramboll Transport i Sverige.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev