Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Hög designprofil hos Tyréns brittiska nyförvärv

Publicerad: 13 april 2011, 07:42

Tyréns tar ett steg ut på den internationella marknaden genom köpet av brittiska Adams Kara Taylor.


Det brittiska konstruktionsbolaget Adams Kara Taylor, AKT, startade 1996 och har sedan fem år tillbaka ingått i det börsnoterade internationella brittiska konsultföretaget Wyg Group.

Affären är ett MBO, management-buy-out, där företagsledningen för Adams Kara Taylo eller AKT II som de kallar sig efter ägarskiftet, äger bolaget tillsammans med majoritetsägaren Tyréns.

AKT II har drygt 100 medarbetare och kommer att fortsätta ha sin bas i London och arbeta på den internationella marknaden.

– Tanken med förvärvet är att vitaminisera vår egen verksamhet och våra egna medarbetare i Sverige. Det är ett sätt att få inspiration att orka göra det där lilla extra, säger Tomas Alsmarker, vice vd och strateg för byggnadskonst inom Tyréns.

– Min vision har länge varit att få fram ett bättre och intimare samspel mellan ingenjörer och arkitekter. Jag tror att vi måste riva de murar som finns. AKT II är klockrent sett ur den aspekten. Företaget kan visa upp en serie ytterst fruktbara samarbeten med internationella arkitekter, säger Tomas Alsmarker.

AKT II har bland annat varit samarbetande konstruktör med stjärnarkitekter som Zaha Hadid (Stone Towers, Phaeno Science Centre), David Chipperfield (Kivik Pavillion) och Heatherwick Studio (Brittish Pavillion Expo 2010).

– Vid min första kontakt med det brittiska kontoret berättade de om ett biblioteksprojekt. De hade träffat byggherren och verkligen ansträngt sig för att lägga tekniktänkandet åt sidan och först verkligen ta in vad det var som beställaren egentligen ville få fram. Det tilltalade mig verkligen. Vi började diskutera olika möjligheter till samarbete och det hela slutade med förvärvet, säger Tomas Alsmarker.

– Just deras fria förhållningssätt tror jag har bidragit till att har fått möjligheten att jobba ihop med flera namnkunniga internationella arkitekter.

AKT II kommer från och med nu att fungera som ett självrullande dotterbolag till Tyréns och tanken är att så snart som möjligt få fram projekt där de svenska och brittiska medarbetarna kan samspela.

– Jag tror att det här är en utmärkt chans att komma bort från det invanda tänkandet där arkitekten gör sin del klar och sedan lämnar över stafettpinnen till konstruktören. Jag vill att vi ska börja jobba tillsammans med arkitekterna i tidiga skeden. De bägge professionerna och kompetenserna kan befrukta varandra, säger Tomas Alsmarker.

Tomas Alsmarker, vice vd på Tyréns, räknar med att förvärvet av brittiska Adams Kara Taylor ska ge en kreativ vitamininjektion åt hela koncernen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.