måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Högre premier efter Pihl & Søn-konkurs

Publicerad: 5 september 2013, 12:11

Premierna på garanti- och kreditförsäkringar kommer förmodligen att stiga till följd av konkursen i danska byggföretaget Pihl & Søn och det kommer att påverka byggindustrin i hela Norden. Det säger Rikard Öijermark, försäkringsmäklare och delägare hos Brim.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

När en stor entreprenör som Pihl & Søn går under måste andra entreprenörer träda in och fullfölja pågående kontrakt. De måste också avhjälpa fel och skador under garantitiden.

Eftersom det handlar om stora företag med stora åtaganden är det inte så många som kan gå in i Pihl & Søns ställe.

– Det vet de byggföretag som kan komma i fråga för att ta Pihl & Søns plats i olika entreprenader och därför kan de ta bra betalt. Den merkostnaden tas till största delen av försäkringsbolagen. De, i sin tur, kommer att kräva återförsäkrare på ersättning och de, i sin tur, reagerar normalt genom att höja premierna, säger Rikard Öijermark.

Han säger att det just nu är omöjligt att säga hur stora premiehöjningarna blir.

– Men det blir helt säkert höjningar. Det påverkar byggföretagen men inte så hårt att det på något avgörande sätt slår mot deras lönsamhet, säger Rikard Öijermark.

Rikard Öijermark betecknar konkursen i Pihl & Søn som den största på länge på den nordiska försäkringsmarknaden. Han beräknar att försäkringsersättningarna kommer att uppgå till hundratals miljoner kronor.Vill du veta mer om Pihl & Søns konkurs? Du hittar en längre artikel på sid. 4-5 i Byggindustrin 27/2013 som är ute den 6 september. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Björn Dickson – bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev