Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Höjt tak för upphandling missgynnar små byggare

Publicerad: 4 september 2014, 09:12

BI:s chefsjurist Olof Johnson tror att de nya reglerna kan leda till att företag som redan har bra kontakt med kommuner får mer jobb. Foto: Rosie Alm Foto: Rosie Alm

I somras höjdes taket för myndigheters direktupphandling till 504 800 kronor. Det är nära en fördubbling jämfört med tidigare. Men risken är att småföretag missgynnas.

Ämnen i artikeln:

SMEbyggkontraktUpphandling

Syftet med höjningen sägs vara att underlätta för kommunernas handläggare. Men i diskussionerna som föregick beslutet om takhöjningen ansåg förespråkarna att det skulle gynna SME, alltså små och medelstora företag. Det skulle underlätta för mindre företag att delta i upphandlingar, ansåg bland andra LRF. Andra, som Företagarna, var mer skeptiska.

Nu verkar det som om skeptikerna får rätt. Så här säger till exempel Claes Andhagen, vd för Nordikon i Västerås som omsätter omkring 200 miljoner kronor och har 65 anställda.

– Taket gör ingen skillnad för mindre företag. Man måste ha en viss organisation för att kunna delta i offentliga upphandlingar, och även om uppdraget direktupphandlas måste man uppfylla många krav. Dels för att få leverera till kommunerna, dels även för att få bli underleverantör till de stora koncernerna.

Claes Andhagen menar det är ett stort steg att ta sig över tröskeln. Hans företag har bland annat satt ett ISO-system på plats för att hantera all dokumentation, man har infört drogtester, har alla certifieringar och använder miljöbilar.

BI:s chefsjurist Olof Johnson är inne på samma linje. Förändringen gynnar främst upphandlande myndighet som får större frihet att tilldela kontrakt utan att behöva tillämpa de vanliga upphandlingsreglerna.

– Företaget måste ändå uppfylla alla krav i botten, medan myndigheten slipper en liten del av sin administration. Jag tror snarare att risken är att det byggföretag som redan har bra kontakt med kommunen kommer att få mer jobb än tidigare. Det är inget positivt för SME, säger han.

Mycket riktigt räknar de stora koncernerna med mer jobb framöver, tack vare det höjda taket. Peter Sundgren, avdelningschef på NCC Construction Sverige, säger så här i en artikel på NCC:s intranät:

”Det blir främst lättare att ta in mindre jobb på lokala marknader, där vi har en inarbetad och bra relation till kommunen eller en annan offentlig kund”.

Ingrid Kindahl, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev